Pogovor o Wikipediji:Dovoljenja za uporabo gradiv slovenskih občin

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Prestavljeno iz strani pod lipo.
  • Da bi še malo pripomogli k pregledu in zgodovini naših krajev, bi bilo dobro izvesti projekt, o katerem smo razmišljali že na predavanju o AP v zvezi z wikipedijo (na FMF, Jadranska - lani).
  • Pravnika sta zagotovila, da lahko iz uradnih predstavitvenih strani občin brez težav v zvezi z AP pridobimo podatke (povzamemo v celoti), vendar moramo reda radi zaprositi za dovoljenje. Dovoljenje pa nam občine v skladu z zakonom takorekoč morajo dati.
  • Kar nas čaka, je torej pošiljanje formularja s prošnjo o povzetku pisnega materiala - na vseh ..veliko.. občin.
  • Besedila, ki jih bomo posledično prenesli sem, moramo enciklopedično urediti (tudi tega ne bo malo), saj so nekatera tudi bolj poljudna.
  • Torej, ob priliki bom parafiral en dopis, ki ga bo treba razposlati. Ali obstaja kak skupen wp. email naslov, ali je pač to potrebno narediti na svoj account?

lp., --Ziga 19:53, 11 februar 2007 (CET)

Se pridružujem projektu --Slodave 20:24, 11 februar 2007 (CET)

Takole nekako:


Kakor smo se pogovarjali na sestanku, ne moremo poslati tega besedila neki krovni organizaciji, ampak (žal - ker jih je veliko) vsaki občini posebej. Po besedah pravnikov "bi morala v primeru negativnega odgovora občina stvar ponovno premleti in dati pozitiven odgovor". Sicer pa se lahko obrnemo na predavatelja sestanka (2 strokovnjaka za avtorsko pravo). Mislim, da večjih težav ne bi smelo biti, konec koncev je dober članek o občini na serverju z največ zadetki kar dober deal za občino. Čaka torej črnsko delo pošiljanja in, upam da, sprejemanja emailov. Če je v zgoraj napisanem kakšna napaka, prosim, korigirajte. Čez nekaj dni pošljemo. lp., --Ziga 23:16, 11 februar 2007 (CET)

Ne čisto v zvezi s tem, pa vendar. Pred časom je bilo o sedežih občin samo pod "občina", tako, da izrecno opisa glavnega kraja nisi našel nikjer. Sedaj vidim, da se to postopoma ločuje, kar pozdravljam. Torej, poleg Domžale kot naselje še Občina Domžale. Vidne so še posledice prejšnje prakse, ker so ostale Domžale še nano-škrbina! MGTom 10:08, 12 februar 2007 (CET)

Takole je bilo: najprej so bili članki o občinah dejansko pod geslom kraja. Npr. občina Moravče je bila opisana pod geslom Moravče, o kraju pa nič. Potem smo prestavili vse te »kraje xy« na gesla »občina xy« in začeli pisati o posameznih krajih posebej, da ni zmešnjave. Zaradi preusmeritev so še vidne nekatere posledice, če o krajih še ni članka. --Ziga 11:01, 12 februar 2007 (CET)

Žiga, glede mukotrpnega pošiljanja: saj lahko pošlješ vsem naenkrat.--Wailer 16:55, 12 februar 2007 (CET)
Naslovan posebej za našo WP, ni lahko pa si ga ustvarimo tudi npr. na gmailu in imamo geslo dostopno vsi admini ter dejavni WP. lp, --Miha 17:02, 12 februar 2007 (CET)

Naleteli bomo na še večjo težavo. Mnogo občin svojih uradnih spletnih strani sploh (še) nima. --Feri 17:34, 12 februar 2007 (CET)

Kar veliko občin ima svoje spletne strani in seveda tudi email naslove. Upam, da bodo kmalu odgovorili. (par sem jih testno poslal) Ziga 18:27, 12 februar 2007 (CET)

Problem: http://meta.wikimedia.org/wiki/LSS/foundation-l-archives/2007_week_2, odstavek 31. Če prav razumem, slike pod dovoljenjem, četudi prostim, za WMF niso sprejemljive. Mislim, da bi bilo treba najprej vprašati na mailing listi, če je to sploh ok. --Eleassar pogovor 18:35, 12 februar 2007 (CET)

Gre samo za besedila, slike se bodo že nabrale. Bom naredil eno stran a la Wikipedija:Podatki o slovenskih občinah, če (ko) bo stvar stekla in vanjo vpisal občine, ki bodo privolile (npr. copy/paste text). Ko bomo dobili dovoljenje, lahko članke dopolnimo z besedilom uradnih spletnih strani občin. Za slike to ne velja. Ziga 20:07, 12 februar 2007 (CET)

Hm, za besedilo velja, da mora biti pod GFDL ali pa javna last. --Eleassar pogovor 21:58, 12 februar 2007 (CET)

Javna last. Naj ti kaj več pove Roman, upam, da je medtem že tudi dobil kakšne dodatne odgovore. Ziga 00:00, 13 februar 2007 (CET)

Še jaz lahko pristavim svoj lonček, s svojega naslova, ki je na neki medijski MetaWiki strani naveden kot kontaktni naslov za slovensko Wikipedijo, sem nekajkrat pošiljal masovna sporočila za javnost medijem in zainteresirani slovenski (in slovenski zamejski) javnosti. Lahko se potrudim pa tudi tokrat pošljem to in ono. Vsekakor pa stvar najbrž ne bo le delo za enega človeka. | Če 01:33, 13 februar 2007 (CET)

Tudij jaz lahko pomagam. Razdelimo si občine in bo lažje. Spodaj je seznam na katerega vpišite svoje ime.

Imena občin Wikipedist Stanje Opombe
A - E Žiga DaD Opravljeno, 16.2.2007 Apače in Cirkulane nimata strani
F - J Miha DaD Opravljeno, 15.2.2007 Občine Gorje, Gornji Grad, Gornji Petrovci in Hodoš nimajo delujočih e-mail naslovov ali spletnih strani
K - O tukaj vpiši svoje ime
P - T tukaj vpiši svoje ime
U - Ž tukaj vpiši svoje ime

lp, --Miha 21:09, 13 februar 2007 (CET)

MMG: Žiga, katerim občinam si že poslal sporočilo, da ne bo pošiljanja istim občinam. lp, --Miha 21:11, 13 februar 2007 (CET)

Lahko bi na Meti (ali kje pač to urejajo) zaprosili za e-mail sl@wikipedia.org, dostop do njega pa bi imeli administratorji. --Domen 21:52, 13 februar 2007 (CET)
Poslal sem prvim šestim, od tega so trije e-mail naslovi (ki so bili sicer napisani na uradnih spletnih straneh) undeliverable... No, počasi bo že šlo, saj to ni projekt za čez noč. Če-ko bomo dobili odgovore, naredimo nekje seznam tistih, ki bodo pritrdile, da se bo vedelo, s katerimi si pri razširitvi člankov lahko pomagamo. Če odgovorov v nekem daljšem obdobju ne bomo dobili (uradne institucije RS naj bi odgovorile v 1 mesecu), se lahko obrnemo na stroko za ap. Vpisal sem se pod A-E. Važno je, da se z dejanji nekam premaknemo. lp., Ziga 21:51, 13 februar 2007 (CET)
Žiga, nikamor se ne mudi.
Predvsem mi ni jasno, zakaj bi morali za uporabo gradiva v javni lasti kogar koli vprašati za dovoljenje? Če pa gradivo še ni v javni lasti, mora biti iz korespondence razvidno, da gre s tem v javno last in da ga lahko kdor koli legalno uporablja za kakršen koli namen, tudi pridobiten, ne da bi moral koga še kaj dodatno spraševati. Pa »povzeti besedila« pmm ni isto kot prekopirati besedila; to lahko storimo že zdaj. Prepis podatkov - to je drugo kot prepis besedil. Besedila so lahko zavarovana z AP, podatki ne.
Vem, da težačim, oprosti. Vendar Wikipedija je vendarle prosta enciklopedija in njeno gradivo (besedilo, izjema so fair use slike, ne vem zakaj, pa še marsikdo drug ne) mora biti na razpolago, da ga kdor koli uporabi, ne da bi moral za to še spraševati občine. Tako da se dajmo najprej natančno dogovoriti, kako in kaj, preden nadlegujemo z maili. Če je ta pogoj izpolnjen, potem sem takoj za in se javim tudi za razpošiljanje.
Kar se tiče dopisnega seznama, sem za, vendar za vse uporabnike. Tukaj nas je kar nekaj resnih uporabnikov, ki koristno prispevamo oz. vsaj trudimo se :), pa nismo administratorji. Wikipedija mora biti transparentna; sicer se bo kmalu začelo govoriti o administratorski zaroti ;) (joke). --Eleassar pogovor 22:54, 13 februar 2007 (CET)
Res je, da vas je veliko aktivnih, vendar tu pride do problema, da lahko kdo zlorabi račun; administratorji pa smo le bili izvoljeni na ta »položaj« in nam (vsaj upam da) sodelavci Wikipedije zaupate. Seveda bi lahko izvolili tudi Poštarje :-), ki bi imeli dostop do maila; Eleassar, ti si pa tako sam dal odpoved in te niso odstavili, kar pomeni, da bi sedaj lahko praktično bil še vedno administrator. --Domen 08:18, 14 februar 2007 (CET)

Seveda, mudi se ne. Vendar, kot rečeno, je interpretacija zakona v nekih točkah za nas ugodna. To velja tudi za uporabna besedila Državnega zbora RS, npr. http://www.dz-rs.si/index.php?id=92 in nekatere duge prispevke. Najbolje bo, če najprej črno na belem napišemo, kaj se sme in kaj ne http://www.sviz.si/?page=si/predpisi/zakon22 v točki, ki je pri omenjeni problematiki za wp. merodajna. Upam, da bo kmalu. lp., --Ziga 10:23, 14 februar 2007 (CET)

Torej začnem pošiljati ali ne? lp, --Miha 19:57, 14 februar 2007 (CET)

Škoditi ne more, če pošljeva na zgoraj odkljukanih 59 občin (od tega števila nekaterih e-mail naslovov ne bo najti, nekateri bodo nedostavljivi "undeliverable"), no, večina pošte pa bi že morala potrkati na prava vrata. Bilo bi super, če bi se kdo odzval (po mojem občutku sicer zaposleni na občinah niso ne vem kako dobro seznanjeni z avtorskim pravom, tako da jih zna pošta malo presenetiti). Živi bili pa videli. Do jutri bom poslal svoj delež, pa daj še ti. lp., --Ziga 21:37, 14 februar 2007 (CET)

Samo da se lahko uporablja gradivo Wikipedije v kakršen koli namen, ne da bi moral posebej spraševati za dovoljenje zunanje osebe, pa je vse ok.
Glede liste: več glav več ve in, kot sem že rekel, krivično bi bilo, če uporabniki ne bi mogli sodelovati na njej samo za to, ker niso admini. Nekateri admini imajo manjši ugled in zaupanje kot neadmini. Vse težave se da urediti z moderiranjem. Po J.W.: »Dopisni seznam bo ostal odprt, dobro oglaševan in bo mesto za metarazprave o Wikipediji«. Moj status je tukaj irelevanten. --Eleassar pogovor 14:32, 16 februar 2007 (CET)
Da, Eleasar upravičeno se jeziš, kajti veliko vas je dejavnih, pa ničete biti admini. --193.2.36.36 18:00, 16 februar 2007 (CET)

? Admini/neadmini?? Kakorkoli, ničesar ne bomo storili čez noč. Poslali smo prva dva seta sporočil, z njimi smo se vsaj predstavili. Tudi po (pričakovani) odobritvi bomo najprej konzulturali pravnike. Preden bomo karkoli na ta način začeli dodajati v wp. bomo v skladu z ap. napisali eno informativno stran, ki bo nedvoumno tolmačila zakon v zvezi s tovrstnim početjem. Važno pa je, da se ta aparat počasi premakne. Pri sodelovanju na tem projektu je administratorstvo povsem brezpredmetno. »Samo da se lahko uporablja gradivo Wikipedije v kakršen koli namen, ne da bi moral posebej spraševati za dovoljenje zunanje osebe, pa je vse ok.« - seveda, tako mora biti, strinjati se morajo z objavo na wp. pod licencami, ki jih ima wp. Ziga 19:24, 16 februar 2007 (CET)

Ali to zadostuje: http://www.gor-radgona.si/kijz/index.php ? lp, --Miha 17:58, 20 februar 2007 (CET)

Poslal sem e-maile na vse preostale občine. Na Žigovem seznamu e-mailov ni novejših občin, tam je sploh vprašanje, kako so že organizirani. --Andrejj 08:49, 23 februar 2007 (CET)

E-naslovi[uredi kodo]

Pomagate si lahko s seznamom e-naslovov: http://www.sigov.si/mf/slov/gl_knj_zakl/prem_bil_05/e-naslovi_obcin.xls lp., --Ziga 18:14, 20 februar 2007 (CET)