Pogovor:Šport

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Samo dve veliki pripombi... Dejavnosti se ne deli na rekreacijo in šport. Šport je dejavnost, rekreacija pa dejavnost, ki ni obvezno del športne tekmovalne panoge. Šport in Olimpijsko gibanje bi moralo dobiti podpoglavje, pa še kaj bi se dalo napraviti. Ali obstaja kakšna knjiga, ki sistematično povzema športe?Zelena lučka. (pogovor)



S stavkom »Športi razviti v starodavni Perziji so bili tradicionalna Iračanska borbena veščina Zurkhaneh, kar se izkazalo za pomembno vojno prednost.« je narobe toliko stvari, da ne vem, kje naj se ga lotim. Prvič: pridevnik za nekaj, kar se nanaša na Irak je »iraški«, ne »iračanski«. Drugič, pridevniki na -ski, -ški se pišejo z malo začetnico. Tretjič, o Iraku kot pojmu verjetno sploh ne moremo govoriti pred prihodom Arabcev tja, v času stare Perzije pa prav gotovo ne. Četrtič, je sploh res mišljen Irak in ne morda Iran, nekdaj znan kot Perzija? Petič, stavek se začne v množini, kar napoveduje vsaj tri športe, naštet pa je en sam. In šestič, še tako čudni športi kot je zurkhaneh (je to res točno slovensko poimenovanje? Tisti »h« na koncu mi je sumljiv.) se v slovenščini še vedno pišejo z malo začetnico. Sam bi poskusil nekaj takega kot »V stari Perziji je bila razvita tradicionalna borbena veščina zurkaneh, kar se je pokazalo za pomembno vojno prednost.«, si pa ne upam posegati v besedilo, ker, kot rečeno, stavka ne razumem. Tako da prosim za pomoč. --Peterlin 14:29, 11 nov 2004 (CET) Primerjaj z angleško verzijo članka. Oprosti za tako pozen odgovor - takrat ko sem pravajal ta članek šenisem vedel funcije pogovornih strani!--KoRnholio8 20:52, 22 dec 2004 (CET)

In še sedmič, da bo kritika zaključena - za "Športi" ter "Perziji" stoji vejica. --KT 21:54, 7 februar 2006 (CET)

"...skupno vsem pa je, da zahtevajo za udejstvovanje relativno veliko časa in denarja, če že ne kot udeležencu pa kot gledalcu." Tole je rahlo pristranska izjava. Sploh ni res, da vzamejo veliko časa, kot tudi ne denarja. Za to, da grem teči, hribolaziti, plavati v morje, jezero, ipd, rolati... ne porabim cisto nic denarja. --KT 22:04, 7 februar 2006 (CET)

Hm, no ja, stavek je milo rečeno čuden, ampak tvoje dejavnosti sodijo v rekreacijo, ne šport. Pa tudi rekreacija ni brezplačna. --AndrejJ (pog., prisp.) 22:12, 7 februar 2006 (CET)