Pogovor:Velika noč

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Velika noč.
Stran ni namenjena splošnim pogovorom o temi članka.

Pravila za članke

Veliki četrtek, veliki petek, velika sobota[uredi kodo]

V besedilu napačno piše "velikonočni četrtek/petek/sobota", pisati pa bi moralo "veliki četrtek/petek/sobota" - to so namreč pravilna imena za dni pred veliko nočjo.

Imena "velikonočni četrtek/petek/sobota" po koledarju RKC pomenijo dneve v tednu po veliki noči. Celotni teden pred veliko nočjo se imenuje veliki teden, teden po veliki noči pa je velikonočni teden.

Opomba: v člankih veliki četrtek, veliki petek, velika sobota je to napisano pravilno. -Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:193.2.154.12 (pogovorprispevki) 11:34, 11. marec 2024‎.

Če menite, da je v besedilu napaka, lahko napako odpravite sami. Kliknete na gumb "uredi stran" in urejate. Pri tem ne pozabite navesti virov z gumbom "navedi".Globokivisoki (pogovor) 12:07, 11. marec 2024 (CET)[odgovori]

Jedila[uredi kodo]

Potica vsekakor ni ena izmed jedil, ki se jih žegnja ob veliki noči. Manjkata pa kruh in sol. Napisal tega v članek sicer nisem, ker sem že pozabil, kaj bi naj simbolizirala in brez tega zdaj to ne paše zraven. Sumljiv mi je tudi žegen. A ne bi moral biti žegenj? --Ales Casar 17:34, 26 mar. 2005 (CET)

žegen -gna m (e) 1. pog. blagoslov: dati, dobiti žegen / nesti k žegnu nesti k blagoslovu velikonočnih jedil 2. v krščanskem okolju blagoslovljena velikonočna jedila: jesti žegen / velikonočni žegen 3. nar., v krščanskem okolju snop šibja in zelenja za cvetno nedeljo; butara: nesti žegen v cerkev

Izracun[uredi kodo]

U delu kateri se bavi pojasvavanjem razlike u izracunu med Rimokatolicko i Pravoslavno Crkev obstaja zelo napacno /ali pac nepotpuno pojasnilo.


na osnovu 7 kanona Apostolskih pravil, katere je i rimska crkev prihvatila leta 526. se Velika noc slavila po pomladanski ravnodnevici in po jevrejski pashi .

Drugi pogoj je RC zapustila po spremembi kalendara (tako se nekad dogaja da je Katološka Velika noc prj nego sto se zidovska pasha i zacela, a kad se na to doda razlika u izracunu mesecevih men (v pravoslavni crkvi se vedno racuna v odnosu na jerusalem) dolazi se nekad do zelo velikih odstopanja

Prosim da nedgo ko obvlada slovenscino boljse kot jaz vnese spremembe v clanek

LP 84.255.202.70 20:31, 16. marec 2008 (CET) Janko[odgovori]


Izračun datuma velike noči[uredi kodo]

V članku je razlaga izračuna popolnoma napačna, prav tako razlaga zakaj nastanejo velika odstopanja med datumom velike noči pri Pravoslavni in Rimskokatoliški cerkvi.

Datum velike noči je vedno prvo nedeljo po prvi pomladni luni. Tu se ne upošteva astronomski začetek pomladi, temveč fiksni datum 21 marec (čeprav se astronomska pomlad lahko začne že 20 marca). Isti način izračunavanja uporablja tudi pravoslavna cerkev.

Velika razlika med datumom velike noči pri Pravoslavni cerkvi nastane zaradi razlike v koledarjih (Pravoslavna cerkev upošteva julijanski koledar). Razlika med obema koledarjema je sedaj 13 dni. Letos (leta 2008) je bila prva pomladna nedelja po 21 marcu dne 23. marca, ker je bila prva pomladna polna luna dne 21. marca. Po julijanskem koledarju je bil ustrezen datum 8. marec. Torej za Pravoslavno cerkev takrat še ni bila pomlad. Prva pomladna polna luna po julijanskem koledarju je bila 30. 3. (po gregorijanskem koledarju je to sobota 12.4 2008). Prva pomladna nedelja po polni pomladni luni po julijanskem koledarju je bila 14.4. 2008 (po gregorijanskem koledarju je to datum 27. 4. 2008. Torej Pravoslavna cerkev je letos (2008) slavila veliko noč dne 14.4. po julijanskem koledarju, po gregorijanskem pa je to bilo 27. 4. 2008

Od tod tudi razlika za več kot 1 mesec dni v letošnjem letu.

Vir: http://www2.arnes.si/~akranj2/koled.htm (moja osebna spletna stran).

LP Andrej

93.103.49.251 04:27, 7. oktober 2008 (CEST)[odgovori]

V letu 2009 je bila prva pomladna polna luna na 9. april. To je bila prva polna luna po 21. marcu glede na gregorijanski pa tudi glede na julijanski koledar. Če bi veljalo, kar si zapisal zgoraj, bi morala biti v letu 2009 pravoslavna velika noč na isti dan kot rimokatoliška - pa ni. Katoliška je 12. aprila, pravoslavna pa je 19. aprila. O datumu pravoslavne velike noči glej tudi: Datum izračunavanja Uskrsa. LP, Marino 14:50, 11. april 2009 (CEST)[odgovori]

Vuzem[uredi kodo]

Vuzem nikoli in nikdar ni bil originalno krščanski praznik. Vso tradicijo barvanja jajc in okraševanja smo podedovali od Starovercev. Zaradi tega bi se ta praznik uradno moral označiti za kopijo originalnega. Ljudje tega še vedno ne vedo. Tako bi to moralo biti tudi napisano na Wikipediji.-Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:149.126.157.96 (pogovorprispevki) 12:15, 19. april 2014.