Pogovor:Veles (bog)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Did You Know Vnos iz članka Veles (bog) je bil predstavljen na Glavni strani Wikipedije v razdelku »Ste vedeli, da ...?« 17. maj 2010. Vnos se je glasil:
Wikipedia


Veles kot bog zveri?[uredi kodo]

Na starejših urejanjih na strani Volos je bilo sledeče besedilo: Preden so se začeli Slovani bojevati, so se zaklinjali pri orožju in prisegali pri obeh bogovih: »Zavežemo se s prisego pred bogom v katerega verujemo - Perunom in pred Volosom - bogom zveri.« Pri dosedanjih preverjanjih nisem v Nestorjevi kroniki o bogu zveri nisem našel nič- razen omembe skotii bog, kar pomeni živina-govedo, lahko žival na splošno, morda celo zaklad (v ljudski slovanski domišljiji lahko vse troje)- nikakor pa ne gre za boga zveri. Lahko pa da nisem našel pravega mesta v Nestorjevi kroniki. Če bi kdo našel podatke, naj v tretjem odstavku razdelka Splošni atributi prosim doda podatke o bogu zveri in obenem doda sklic (vir) na zahtevanem mestu. -Bostjan46 14:20, 13. maj 2010 (CEST)

Protistavne htonske sile?[uredi kodo]

protistaven? htonske sile?? --Andrejj 14:32, 17. maj 2010 (CEST)

Protistavnost je redka beseda, zato sem jo nadomestil. Sicer se v SSKJ pojavi: protistava -e ž (o-a) knjiž. postavitev česa ob kaj različnega zaradi nasprotja, primerjave: protistava elementov v umetnosti; protistaven -vna -o prid. (o-a) nanašajoč se na protistavo: protistavna primerjava, pri opisovanju slovenske mitologije pa pojem protistavljanja pogosto uporablja Nartnik:[1]. Izraz htonsko se v mitologiji uporablja zelo pogosto, mitologi ga v svojih člankih in knjigah praviloma ne prevajajo v domače jezike. Naredil sem povezavo na (še nenapisan) članek. -Bostjan46 19:08, 17. maj 2010 (CEST)