Pogovor:Upor (elektrotehnika)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bivši izbrani članek Članek je bivši izbrani članek. Na razpolago sta prvotna stran nominacije (za starejše članke glej arhiv predlogov) in razlog, zakaj je članek izgubil oznako.


Upam, da naslov in vse drugo ustreza zmedi med el. in fiz. Naj kdo (zlasti Primož!!!) kdo po potrebi preimenuje članek, nato pa me tukaj opozori, da lahko še iz člankov v drugih jezikih naredim povezave do sem.

PRi stabilnosti upornosti, pa tam, kjer se javlja napaka res ne znam napisati: Moralo bi pisati sigma_R=R/DR, nato pa navpična črta v višini celotnega ulomka, spodaj pa t2-t1. Sklepam, da je nekaj narobe pri tej navpični črti, pa če me lahko kdo razsvetli.

--Heretik 07:56, 18 apr. 2005 (CEST)

Oklepaja \left in \right vedno nastopata v paru. Če je eden od njiju prazen (v našem primeru levi), namesto vrste oklepaja napišemo piko (\left.). Izrazoslovje, kolikor sem na hitro pogledal, pokriva elektrotehniško in fizikalno rabo. Natančneje bom pa še prebral. --Peterlin 09:23, 18 apr. 2005 (CEST)

Simbol[uredi kodo]

Tole je po moje pravilnejši simbol po standardu ANSI. --AndrejJ 08:27, 18 apr. 2005 (CEST)

ANSI je verjetno "žagasti" (desni) simbol. Po pravici povedano sem se moral kar potruditi, da sem našel takšno shemo, pa je res bolj podobno tvoji žagi. Sicer pa sem dosti pogosteje videl pravokotnik, lažje ga narisati, zato se ga mislim v nadalje kar držati. Drugače je tvoja slika lepša in če ne bo pomislekov, jo bom zamenjal, samo kakšen oblikovalec naj še pove, ali ne bi kazalo dodati več praznine zgoraj in spodaj. --Heretik 08:43, 18 apr. 2005 (CEST)

"Masna" upora[uredi kodo]

PMSM sta (ogljeno?)plastna, vendar raje počakajmo Heretikov odgovor. --matijap | pogovor 00:20, 15 maj 2005 (CEST)

Idealno, realno[uredi kodo]

Citat iz članka: "Idealen upor ima, kar v praksi sicer ne drži povsem,...". Kje si pa preizkušal idealni upor v praksi?--Bojan PLOJ 20:23, 23 november 2005 (CET)

Tega stavek ne trdi. Pravi, da v praksi upori niso idealni. --AndrejJ (pog., prisp.) 20:49, 23 november 2005 (CET)


Ohmov zakon[uredi kodo]

Mene so na Mariborski FERI učili, da je Ohmov zakon: I=U/R. --Bojan PLOJ 21:58, 23 november 2005 (CET)