Pogovor:Unix

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

UNIX® ali Unix[uredi kodo]

Že dlje časa poskušam izkoreniniti zapis UNIX®, na katerem me moti skoraj vse, pa kot vidim, nisem posebno uspešen. Zato bom v nekaj točkah skušal pojasniti svoje stališče:

  1. Unix ni kratica. Po enem od virov je parodija na okrajšavo Multics. Zapis s samimi velikimi črkami zavajajoče namiguje nasprotno.
  2. Besedo Unix pregibamo (Unixa, Unixu...), pri čemer pisava s samimi velikimi črkami vodi v grafično neroden zapis UNIX-a, UNIX-u...
  3. Celo če bi bil etimološko kratica, to ne še pomeni, da bi ga tudi v slovenščini pisali z velikimi črkami - tak zgled je fortran, ki ga v angleščini dostikrat pišejo s samimi velikimi črkami (posebej fortran 77 in starejše izvedenke; novejše navadno pišejo le z veliko začetnico), v slovenščini pa imena jezikov po pravilu pišemo z malo začetnico.
  4. Podatek o tem, da je Unix registrirana blagovna znamka podjetja The Open Group, je sicer koristen in bi ga kazalo v besedilni obliki vnesti v članek. Zapis z znaki ® in &tm; pa se mi zdi tipografska nesnaga. Nanjo ne bomo naleteli le v računalništvu (Microsoft® Windows®), ampak verjetno bolj ali manj povsod, kjer omenjamo kak izdelek (npr. Renault® Kangoo®). Si res želimo takega pisanja?

--Peterlin 12:14, 4 avg 2004 (CEST)

Dobro si pojasnil svoje stališče. Najbolj prepričljiva se mi zdi tista o pisanju programskih jezikov pri nas z malo. No, večinoma. C npr. vseeno pišemo z veliko ne. To je podobno ko Angleži pišejo z veliko vse besede v naslovu kakšne knjige ali pa Nemci vse samostalnike. Tako lahko UNIX® vržemo ven. Na to temo {®} so se 'hecali' že velikokrat 'pisavci' računalniške igričarske revije Joker®. --XJam® 21:59, 4 avg 2004 (CEST)

Res je, nekakšen tihi dogovor med pisci in lektorji (o katerem pa pravopis nič ne ve) je, da nesklonljiva imena programskih jezikov (C, C++, C#, APL...) ostanejo tudi v slovenščini pisana z velikimi črkami. --Peterlin 17:09, 17 avg 2004 (CEST)
Zanimivo. Škoda, da nisem lektor. Jah, sem pa pisec v wikipediji zato. :-) Ali je npr. tudi pravilno zapisati v Demšarjevem slogu, iz programa je 'prismrdelo' po C-ju ali je pravilnejše kar po C? [To zadnje mi sicer čudno zveni...] Saj so dovoljene zveze z vezaji in potem sklanjane, ne? Novega pravopisa še nimam, tisti iz leta 1962 pa je dober le še za učenje starejših besed in pomenov. --XJam 17:34, 17 avg 2004 (CEST)

Men se zdi pa tista izjava malo sporna, LINUX ni UNIX. Med UNIX operacijske sisteme lahko uvrstimo vse sisteme, ki ustrezajo POSIX standardom. In kokr jest vem LINUX ustreza tem standardom? --Mison

Verjetno ni tako preprosto. Morda članek Single UNIX Specification (SUS) kaj več pove o tem. Če od tam prav razumem, so (glavni) »pravi« Unixi glede na SUS le:
OS vendor komplianca
AIX 5L V5.2 IBM UNIX 98
AIX 5L V5.3
AIX 6.1
IBM UNIX 03
HP-UX 11i V3 Release B.11.31 Hewlett Packard UNIX 03
Mac OS X v10.5 "Leopard"
Mac OS X Server v10.5 "Leopard Server"
Apple Inc. UNIX 03
UnixWare 7.1.3 SCO Group UNIX 93
Solaris 10 Sun Microsystems UNIX 03
Tru64 UNIX V5.1A DEC/Compaq/Hewlett Packard UNIX 98
z/OS (< 1.9) IBM UNIX 95
...    
Sicer pa to piše tudi že v članku. --xJaM 00:14, 16. april 2009 (CEST)[odgovori]