Pogovor:UDBA

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Zunanja povezava[uredi kodo]

Zakaj je zunanja povezava na stran, ki ne obstaja?--Avs3nik 14:11, 14 feb. 2005 (CET)

Zakaj obstajata povezavi na strani udba.net in udba.org? Ne ena ne druga ne nudita relevantnih virov informacij v zvezi z Udbo ali afero Lajovic (udba.net je potekla, udba.org je navadna komercialna stran). Predlagam za izbris. | Tcie 23:08, 29 maj 2005 (CEST)

Naslov članka[uredi kodo]

Ali nebi imeli za glavni naslov UDBA, saj je bolj znano med ljudmi (podobno kot CIA)? LP, --Klemen Kocjančič 14:58, 14 feb. 2005 (CET)

Se popolno strinjam, ne vem kdo bo iskal za tem naslovom.--Avs3nik 15:17, 14 feb. 2005 (CET)

Srbohrvaščina[uredi kodo]

Zakaj stran navaja izraz v srbščini? Uradni jezik v Jugoslaviji je poleg makedonskega in slovenskega namreč bil srbohrvaški, torej preden se je ta jezik razcepil na tri, štiri, druge ... --romanm (pogovor) 23:51, 15 feb. 2005 (CET)

Ja, vendar ta jezik zapisan tudi v cirilici, ali ne. Sam še pomnem stare, stare rdeče, zelene, jurje kjer je pisalo СФРЙ. --xJaM 00:03, 16 feb. 2005 (CET)
Če niso bili ruski, je verjetno vseeno pisalo СФРЈ? :-) Sicer pa začenjam dvomiti, da je vedno smiselno zapisovati imena organizacij z različnimi abecedami. Potem bi tudi OZN morali našteti v petih uradnih jezikih? --romanm (pogovor) 00:13, 16 feb. 2005 (CET)
Ja, vidiš tako je, če uporabljaš rusko tipkovnico za pisanje srbščine (oziroma srbohrvaščine v cirilici). Seveda, ja, J. Verjetno ni vedno smiselno, tri različna imena pa bo WP že menda prenesla. --xJaM 00:24, 16 feb. 2005 (CET)

Komentar anonm. uporabnika[uredi kodo]

Povsem napačno tolmačite UDBA kot Unutrašnja državna bezbednost/ Notranja državna varnost.

Pravi naziv glasi: Uprava državne bezbednosti/ Uprava državne varnosti (UDV)

Lahko kdo to potrdi? LP, --Klemen Kocjančič 10:15, 29 maj 2005 (CEST)

Sam sem ves čas mislil, da UDBA pomeni Uprava državne bezbednosti. Sem pa šele zdaj odkril, da imamo stran o njej. :) --Peterlin 16:00, 6 jun. 2005 (CEST)

Udba.net[uredi kodo]

Naslednji odstavek mi ni jasen:

Kasneje pa je Lajovic objavil podatke tudi v knjigi z naslovom Med svobodo in rdečo zvezdo. Imena pa so bila okrnjena, izbrisan je namreč ves slovenski politični vrh.

Znam ga tolmačiti na vsaj tri načine:

  • pisec je imel vpogled v prave arhive Udbe, zato ve, kaj manjka in kaj ne
  • Lajovic sam je v knjigi napisal, da je izbrisal imena slovenskega političnega vrha
  • nekdo je shranil zapise z www.udba.net in ugotovil, da v knjigi ni vseh imen, ki so bila na spletu

Kaj od tega je res? Lepo bi ga bilo napisati jasneje.

Poleg tega – malo sem sicer pozabil – ali se ni izkazalo, da so bila na www.udba.net tako imena sodelavcev Udbe kot tudi imena tistih, o katerih je Udba zbirala podatke? --Peterlin 16:00, 6 jun. 2005 (CEST)