Pogovor:Stefan-Boltzmannov zakon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kateri Lambertov zakon je mišljen v »Glej tudi« – absorpcijski zakon ali kaj drugega? --Peterlin 11:09, 1 jun. 2005 (CEST)

Mislim da Lambertov kosinusni zakon, ki ga omenja angleški članek pri izpeljavi. MMG ali je ta izpeljava znana? Sam poznam izpeljavo brez večkratnih integralov. --xJaM 14:50, 1 jun. 2005 (CEST)

Stefanova določitev [uredi kodo]

Stefan je sam določil konstanto na 4,5 · 10-8 W/m2 K4, zato sem vrnil predhodno navedbo v članku. Današnja vrednost, izračunana iz Planckovega zakona ali merjena neposredno, je seveda večja 5,670 400(40) · 10-8 W/m2 K4. --xJaM 18:43, 4. marec 2008 (CET)

Mogoče bi veljalo to posebej omenit, da ne bo koga zmedlo. --Yerpo Ha? 19:11, 4. marec 2008 (CET)
Sem posebej omenil. Upam, da bo dovolj jasno. V času Stefanovega odkritja noben fizik ni imel pojma kdaj zakon sploh velja, model črnega telesa pa so dodobra razdelali v 1890-tih, torej v času po odkritju. --xJaM 02:01, 5. marec 2008 (CET)
Strnad in Crepeau omenjata različni vrednosti izračunane vrednosti. Popravil sem na Crepeaujevo, le zato ker je od dosegljivih virov kasnejša, pa, kot je razvidno tudi iz podanega vira, se je Crepaeu ob pripravi za članek pogovarjal s Strnadom, ki bi ga verjetno opozoril na neskladnost. Stefanovega izvirnega članka pa trenutno nimam. --xJaM 17:41, 14. marec 2008 (CET)

Poimenovanje zakona[uredi kodo]

Prav je, da zakon tako poimenujejo. Če pa na primer gledamo na Planckov zakon (ne bi sicer rad izpadel ksenofobičen ali kakorkoli - le razmišljam po gribovsko), bi bilo tudi prav da bi se imenoval vsaj (podobno kot v tem primeru) Planck-Bosejev zakon, saj ga je Bose teoretično utrdil, podobno kot je, že dokazan (beri preverjen) Stefanov zakon termodinamsko utrdil Boltzmann, in nekako, na svoj način, sicer prikrito, žeje takšno ali drugačno slavo. Nekateri tuji viri navajajo, da je bil Stefan odličen, ali sposoben eksperimentator, Boltzmann pa briljanten teoretik, kar za Stefana seveda ne more veljati, saj se je dotaknil vseh vej tedanje fizike, izjemno uspešno in daljnosežno, tudi teoretično. Če bo kdo v prihodnosti morda utrdil Stefan-Boltzmannov zakon še z zornega kota kakšne multiplikativno-kaotične teorije števil (M-KTŠ), ga verjetno ne bomo preimenovali: 1. predvsem zato, ker spada (že) v zakladnico klasične fizike, 2. ker so že vsi potenčni zakoni po planckovsko dognani, 3. ... Z razvojem termodinamike črnih lukenj je zakon sicer ugledal še svetlejšo luč. Nekako so tudi zadovoljni z vrednostjo Stefanove konstante, saj zadnjih 8-12 let CODATA ni popravljal njene merilne negotovosti, in njena trenutna predlagana vrednost znaša: . Ob tem me presunja misel, ali ni morda v stvarstvu kakšen zakon, ki bi govoril o tem, da so fizikalne konstante nekako določljive analitično, kot matematične? Če bi že obstajal, to verjetno ne bi bil konec fizike. Po kom in kako, oziroma zakaj imenujemo nek zakon, pojav, načeloma o tem tudi ni nekega trdnega dogovora. Seveda tudi Stefan ni imenoval svojega zakona tako - po sebi, in bi ga lahko brez problema poimenoval v skladu z neizmernimi naturoznanskimi možnostmi ... morda potenčni zakon gostote ± --xJaM 17:41, 14. marec 2008 (CET)