Pogovor:Spirulina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Prehransko dopolnilo[uredi kodo]

Na en strani piše: Spirulina is a genus of cyanobacteria, not to be confused with the dietary supplement of the same name actually belonging to the genus Arthrospira.

A so potem navedene trditve o prehranskem dopolnilu resnične? -- LP, Pinky

To tudi mene zanima. Zato sem dodal {{vprašljivo}} nad problematične dele članka. --Yerpo Ha? 08:31, 30. januar 2008 (CET)

Bom vprašal Kreftsa, pmm se še najbolj spozna. --Eleassar pogovor 09:53, 30. januar 2008 (CET)

Gre za dve dilemi:
1.Spirulina je rod, ki spada med cianobakterije (=modrozelene cepljivke). Drugo ime za cianobakterije je tudi modrozelene alge. To drugo ime, nekateri smatrajo za zavajujoče, saj so cianobakterije bolj sorodniki bakterij in ne alg.
2.V rodu spirulina je več vrst, in za prehransko dopolnilo se uporabljajo samo nekatere. Stvar okusa posameznih sistematikov je, koliko se morajo posamezne vrste iz določenega rodu med seboj razlikovati, da si zaslužijo svoj samostojen rod. Arthrospira in Spirulina sta dva zelo sorodna rodova iz skupine Oscillatoriales. Ni pa konsenza, v kateri od teh dveh rodov spadajo vrste, ki se uporabljajo v prehranskih dopolnilih.
Skratka, kot je trenutno napisano ni narobe, bom pa še malo raziskal in po potrebi popravil. --Krefts 15:27, 31. januar 2008 (CET)

Če vtipkam v pubmed [1] geslo "Arthrospira platensis" dobim 36 zadetkov, če pa vtipkam "Spirulina platensis" dobim 364 zadetke. Če se omejim na klinične študije, je razmerje 0 proti 8 (nekatere od teh osmih so tudi z letnico 2006 in 2007). Izgleda torej, da je bistveno bolj v uporabi interpretacija, da ta vrsta spada v rod Spirulina in ne v rod Artrospira. --Krefts 10:35, 1. februar 2008 (CET)

Treba je ugotoviti, kaj je sodobna interpretacija za znanstvenike, ki se ukvarjajo s temi cianobakterijami. Najbolj zanesljiv vir so pmm razne taksonomske podatkovne baze (ITIS, ToL ipd.). Bom pogledal, ko bom imel malo več časa. --Eleassar pogovor 11:50, 1. februar 2008 (CET)