Pogovor:Simfonični orkester RTV Slovenija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Slika v infopolju[uredi kodo]

Je slika neznanega avtorja (Simfonicni orkester.jpg) res v javni lasti? Glede na čas nastanka še ni dovolj stara da bi avtorske pravice potekle, kar se zgodi po 70 letih po interpretaciji avtorske zakonodaje kot jo uporabljajo projetki Fundacije Wikimedia. A obstaja kakšen drug argument da slika ni avtorsko zaščitena (npr. izjava lastnika AP)? V tem primeru bi ga bilo treba navesti na opisni strani slike. — Yerpo Ha? 11:03, 9. november 2010 (CET)

Orkester oz. glasbena produkcija RTV je dala sliko na razpolago wp., vendar v sklopu delokroga ni organa, ki bi se sploh uradno znal s temi izjavami ukvarjati. Glede na to, da je bil RTV do nedavnega javni zavod (ustanovitelj pa RS, torej mi vsi), da je avtor neznan, lastnik pravic pa dovoljuje uporabo za vsakršen namen, je licenca "pd" verjetno ustrezna. Če je ob vsem tem kakšna druga licenca bolj primerna, jo dajmo spremeniti. Bo pa tudi najenostavnejše, če preprosto ob priliki naredim novo frontalno sliko. No, pa tudi v zbirki jih je nekaj, tako da ni panike v zvezi z zamenjavo. Ziga 20:15, 15. november 2010 (CET)

Ponavadi damo taki sorti gradiva licenčno predlogo {{AP-prosta uporaba}}. Drugače pa ok, če praviš da so dali gradivo na voljo (kot naročnik slike so najbrž tudi lastnik avtorskih pravic), jaz temu verjamem. — Yerpo Ha? 20:19, 15. november 2010 (CET)

Saj tu je problem; lahko se pogovarjamo in si verjamemo, poštempljanih in zapečatenih podpisov z dovoljenji pa tudi ni mogoče pošiljati v medmrežje, ker je mogoče dandanes vse ponarediti. Naša wp. je majhna, pa se približno poznamo; če bi bili bolj globalni, pa bi se morali bolj držati pravil. Zato je mogoče {{AP-prosta uporaba}} boljša izbira, kot praviš. Nikogar ne boli, če je tam, slika tako ali tako ni v zbirki, pri nas pa zaradi nje ne bo sitnosti. Tudi sicer sem iz povsem praktičnih razlogov poslikal pol slovenskih vasi in jih dal gor v "pd", da se s predstavitvenimi trivialijami kasnejši urejevalci ne bi preveč ukvarjali in po nepotrebnem trošili "črnilo", kot se dogaja tudi zdajle. :) Sem zamenjal licenco, lp., Ziga 20:41, 15. november 2010 (CET)

Tudi za Zbirko je mimogrede dovolj, če se pošlje izjava z uradnega e-mail naslova inštitucije po navodilih na strani OTRS. — Yerpo Ha? 20:45, 15. november 2010 (CET)

Ok, thx. Ziga 23:27, 15. november 2010 (CET)