Pogovor:Seznam spopadov, bitk in operacij v Sloveniji med drugo svetovno vojno

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Zaseda pri Frankolovem ni bitka, kvečjemu spopad. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 21:59, 9 maj 2006 (CEST)

Dean: Namen strani ni preklanje okoli izrazov, temveč (kronološki) seznam dogodkov, kjer je okupator doživel kakšno škodo. Vse kar je več kot recimo spuščena zračnica na kolesu, al pa razbito okno avtomobila. Pa naj bo bitka, spopad al pa karkoli.

Naslov je Partizanske bitke; kar pomeni, da dodajanje vseh večjih dogodkov kot recimo spuščena zračnica na kolesu, al pa razbito okno avtomobila ni v skladu s naslovov. Je razlika med bitko, spopadom, oboroženim konfliktom, vojno; poleg tega je seznam narejen pristransko (seznam dogodkov, kjer je okupator doživel kakšno škodo). Bolje bi bilo, če bi naredil Seznam spopadov, bitk in operacij v Sloveniji med drugo svetovno vojno. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 07:48, 10 maj 2006 (CEST)
Kaj natančno je v tem (sicer bolj ubogem) članku pristransko? --Andrejj 07:54, 10 maj 2006 (CEST)
Že sam naslov: Partizanske bitke. Kakor da na Slovenskem ozemlju niso potekale bitke, v katerih ni bilo NOVJ. Razen seveda, če se bo naredilo ločene sezname za vse vpletene strani (Nemške, Italijanske, Madžarske, Sovjetske, Kozaške, Domobranske, Vaškostražarske,...). LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 08:08, 10 maj 2006 (CEST)
Če članek opisuje partizanske bitke, ima pač tak naslov. Vsekakor pa je bilo prav partizanskih največ, mar ne? --Andrejj 08:24, 10 maj 2006 (CEST)

Desno zgoraj piše "S prispevanjem omogočate rast in razvoj Wikipedije!" Ko pa napišeš nekaj o heliju te napadejo da si pristranski ker ne pišeš tudi o ostalih 126 al kolko elementih? Klemen: te matra branje? Sm reku da kar je blo RESNEJŠE od spuščene zračnice, in ne spuščena zračnica. Če te matra naslov, ga pa spremeni. Mene zanima seznam mrtvih nemcev v sloveniji. Par zadev sm zbral js. Spodaj jasno piše da ni popoln, če maš vir do česa manjkajočega ga pa dodaj.

Najprej se fehta folk k sodelovanju, ko pa neki dodaš, te napadejo oldboysi, kako je zanič. Ne da bi članek izboljšali, le popljuvajo ga.

Kaj naj pomeni tisto 'točnost podatkov je sporna'? Vse kar sm nareud sm zbral linke in iz njih prepisal številke. Vsak lahk vidi al sm se pri tem zmotu ali ne. Te moti ker nism dohtar zgodovine in delam tvoje delo?

Problem je v tem, da razglašaš atentate in spopade za bitko, kar je izkrivljanje resnice... LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 20:54, 10 maj 2006 (CEST)

Dean: je blo tko teško popravit naslov? Ali obstaja kakšno interno pravilo, da se naslovov ne sme spreminjat? Mene novi naslov ne moti sploh, če po tvoje bolje odraža vsebino, "so be it". Nism zgodovinar, niti obramboslovec niti karkoli blizu temu področju, niti se mi ne da ubadat z definicijo 'bitke', spopada, oboroženega spopada, diverzije, desanta, napada, etc. Se zanašam, da če kdo opazi kakšno pomanjkljivost, da jo popravi. Ne pa stran označi, da vsebuje sporne podatke in začne pljuvat čez vse. To ni konstruktivno.

Kaj pa, če bi se skoncentrirali na pisanje dejanskega seznama, ne pa na debate o naslovu in o tem, a je spuščena zračnica že spopad ali ne? --Burek 21:39, 12 maj 2006 (CEST)

Dražgoška bitka[uredi kodo]

Navedeni so netočni podatki glede dražgoške bitke. Kot prvo je treba povedati, da je bila sama bitka sestavljena iz sklopov spopadov, ki so se dogajali v sami vasi (oz. za vas) in okolici vasi. Tako je v sami vasi padlo 9 partizanov, v spopadu na Mošenjski planini pa še 12 (po padcu Dražgoš so se umaknili na planino, kjer pa so jih Nemci obkolili in 13. januarja uničili). To spada še v isto bitko, saj Nemci niso zaključili aktivnosti po padcu Dražgoš, ampak so bili v nenehnem stiku z umikajočimi partizani. Poleg tega, da so bili vaščani usmrčeni kot talci, ne drži, saj so bili usmrčeni kot kršitelji odloka o prepovedi pomoči partizanom (talci so popolnoma neka druga kategorija). Tudi podatek o padlih Nemcih ne drži. Viri opisujejo, da je padlo med okoli 150 in 200 Nemci. Po bitko so samo na kranjskem vojaškem pokopališču pokopali 45 Nemcev, koliko pa so jih v drugih krajih, pa se ne ve (pokopavali so jih v krajih, kjer je bila garnizirana enota). LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 11:19, 13 maj 2006 (CEST)

Popravi tabelo, v kolikor so navedeni podatki netočni. Po moje je to bolj smiselno kot da so v tabeli ene cifre, v komentarjih pa druge. --Jan Manfreda 10:31, 15 maj 2006 (CEST)

Dean: ma si mi ti en mojster :| A si sposoben česa drugega, kot soljenja pameti? Zakaj tegale ne napišeš v članek? In daš zraven povezavo na vir? To da viri nekaj pravijo, mi nič ne pove. Hočem met šanso navedbo preverit tut sam. Navedene cifre sem zasledil v nekem forumu, kjer tut ni bilo navedenega vira. Če maš vir za svojih 200 mrtvih nemcev, ga prosim podaj. Če tega ne zmoreš, pač prodajaš meglo, kot naši zgodovinarji zadnih 60 let. :(