Pogovor:Sanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Rod of Asclepius2.svg Članek obravnava WikiProjekt Medicina. Za smernice glej strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.

Vprašljive trditve[uredi kodo]

V poglavju Sanje je en kup trditev o astralnih ravneh, povezavah z bogovi in podobnim. Obstoj česa takega kot je astralna dimenzija, je vse prej kot dokazan, še manj pa kaj se tam sploh dogaja, zato je rahlo neustrezno takšne stvari zapisovati v enciklopedičen članek. Da o mitološki atlantidski civilizaciji niti ne govorimo. --Yerpo Ha? 13:36, 28. september 2008 (CEST)

(najmanj) Ta razdelek je za brisanje. --Andrejj 10:00, 29. september 2008 (CEST)

No, da se še jst oglasm... To o sanjah je delo za maturo pri predmetu psihologija (spuščen je edino praktičen del seminarske naloge) - vsi navedeni podatki so iz spodaj navedene literature in tudi profesorica jih je tudi upoštevala (ta seminarska naloga je namreč dobila vse točke). Menim da oznaka vprašljivo ni potrebna - ali pač?--ines 09:51, 30. september 2008 (CEST)

Pač. Obstoj astralnih dimenzij in podobnega je domena srednjeveških filozofskih špekulacij (podobno kot pekel in nebesa ter tesno povezana z danes ovrženim konceptom etra), danes predmet kvečjemu psevdoznanosti in ezoterike, ki iščeta instant odgovore na vprašanja, ki jih znanost (še) ne zna pojasniti. Tudi obstoj Atlantidske civilizacije je vse prej kot dokazan. Vtipkaj v Google "astral plane" ali "Atlantis" in našla boš kup new-age strani posutih z zvezdicami, resne znanstvene razprave pa nobene. Solidna referenca sta recimo angleška Astral plane in Atlantis.
Žalosti me, da gimnazijska profesorica ni premogla dovolj kritičnosti in sprejela te špekulacije kot resnico, ampak to ne spremeni dejstva da je vsako filozofiranje o astralnih svetovih skoraj izključno subjektivna stvar posameznikov (največkrat šarlatanov, ki služijo z new-age knjigami) ali v najboljšem primeru robnih teorih psihologov. V Wikipediji pa poskušamo biti objektivni in se pri naravoslovnih temah držimo splošno sprejetih ter dokazanih dejstev (oz. če takih ni, napišemo samo da stvar še ni pojasnjena). --Yerpo Ha? 10:16, 30. september 2008 (CEST)