Pogovor:Rock

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
40% pie chart.svg
Po številu znakov je to članek.


Plagiat?[uredi kodo]

Ta stran je prepisana s [1]. Predlagam, da se avtor oglasi, ali pa, da jo izbrišemo. --romanm (pogovor) 00:14, 27 dec. 2004 (CET)

očitno ni več prepisana, saj ni skoraj nič gor. glej pogovor [2] RNR<>R! --Ziga 12:26, 10 julij 2005 (CEST)

Rock ali rok[uredi kodo]

Pravopis pravi, da je bolj prav rok (tudi npr. rokenrol in ne rock and roll). Predlagam, da prestavimo. --Eleassar pogovor 21:51, 12 avgust 2006 (CEST)

Rock.

SSKJ pravi takole:

  • rock -a [rok] m (o): 1. zabavna glasba v drugi polovici 20. stoletja s poudarkom na ritmu: poslušati rock; stili rocka / 2. žarg. rock and roll: plesati rock; rock in twist; neskl. pril.: rock glasba, plošča; rock skupina skupina, ki igra rock glasbo
  • rok in rok roka m (o; o o) natančno omejeno trajanje, dogovorjeno ali določeno za kaj: rok za javno razpravo je, traja dva meseca; po njegovem mnenju je rok za dokončanje načrta prekratek; držati se rokov; določiti, skrajšati rok; podaljšati rok do septembra, za mesec dni; upoštevati, ekspr. spoštovati roke; računati, šteti v rok; plačati, pritožiti se ob roku, v roku; zadnji dan roka / z oslabljenim pomenom: nedelje se ne štejejo v rok dopusta v dopust; obljubil je, da bo članek napisal v roku tirinajstih dni v štirinajstih dneh / odplačevanje posojila na dolg, kratek rok / dobavni, odpovedni, plačilni, prijavni rok; izredni, redni rok za vpis na fakulteto; zamuditi rok za prijavo / kot opozorilo na živilskih izdelkih rok trajanja ali rok uporabnosti - šalj. vse gre, spada v rok službe delovni čas teče, mineva, ne glede na koristnost, smiselnost dela, ki ga kdo opravlja // zadnja, končna točka tega trajanja: oddati zaključni račun do roka; nalogo je napisal že tri dni pred rokom; določiti skrajni rok za oddajo rokopisa - jur. čakalni rok čas, pred potekom katerega se določena pravica ne more uveljaviti; med. izračunati rok (poroda) določiti datum poroda, upoštevajoč naravno trajanje nosečnosti; šol. izpitni rok za opravljanje izpitov; šport. prestopni rok v katerem je mogoče prestopiti iz enega športnega kluba v drugega; voj. kadrovski ali vojaški rok čas obveznega bivanja (vojaškega obveznika) v vojski

To je vse, kar piše o rocku in roku, pri slednjem pa ni ne duha ne sluha o glasbi. (»rokenrol«-a pa v njem ni). Ergo, predlagam naslednje: glede na to, da si po vzoru bratov Hrvatov mnogi slovenisti prizadevajo predrugačiti vse mogoče tuje besede, je (ali pa morda še bo) prišel v SSKJ tudi rokenrol, morda tudi rokendrol... Možno je tudi, da imam jaz staro verzijo slovarja in da so vmes že izumili ta izraz. Ampak, lepo prosim. Ni treba, da takoj planemo na vsako novotarijo. Med navadnimi smrtniki in med slovenskimi glasbeniki se uporablja izraz (oz. zapis) rock. Zato ni potrebe, da kak znanstvenik s svojimi idejami posiljuje cel narod.

Symbol oppose vote.png Ne prestavljamo. --Ziga 22:30, 12 avgust 2006 (CEST)

Meni se tudi zdi nesmiselno prestavljat. Saj v nemščini tudi ni rukundrollmusik, čeprav bi blo to slovnično mogoče bolj pravilno.

Symbol oppose vote.png Ne prestavljamo. --Burek 22:37, 12 avgust 2006 (CEST)

Symbol oppose vote.png Proti prestavljanju. --matijap | pogovor 00:11, 13 avgust 2006 (CEST)

Symbol oppose vote.png Proti prestavljanju, saj večina (99%) uporabnikov uporablja tuje izraze (tudi npr. jazz namesto džez). --Wailer 20:26, 13 avgust 2006 (CEST)

Prav gotovo je zapis rock pogostejši in zelo dobro razumem vsakogar, ki se mu zdi pisati rok nonsens in nepotrebno znanstveno posiljevanje. Vendar so to subjektivna stališča, naš namen in naloga pa je ustvariti nepristransko enciklopedijo na osnovi uglednih in relevantnih virov (kar je na področju pravopisa SP) in v slovenskem knjižnem jeziku. Dilema je torej: a) prenehamo pisati v SKJ (ali pa) b) se ravnamo po SP, ki ga je SAZU potrdila kot knjižnojezikovni predpis.[3][4][5] SSKJ beleži rabo, ni pa pravopis.
Ne rečem, da je vse lepo in prav, kar piše v SP; ampak če bi hoteli pisati drugače, bi morali za to navesti trdne argumente in zanesljive vire, ki bi dokazovali, zakaj je zapis rok napačen. Nekateri tukaj popravljajo »dobrodošli« v »pozdravljeni«, češ da gre za hrvatizem, in »tekst« v »besedilo«, uporaba citatnih besed, kar je za knjižni jezik in spodobno enciklopedijo popolnoma neprimerno, pa jih prav nič ne moti. Meni se to zdi neutemeljeno. Bomo tudi striptiz pisali kot strip-tease ipd.? --Eleassar pogovor 18:12, 14. september 2007 (CEST)
P.S.: »In ne, to ni pikolovstvo: to je slovenščina. ;) Edini jezik, ki ga imamo. Skrbimo zanj. (Vsaj na straneh Wikipedije, ki naj bi bila referenčno delo, če že drugod ne.)«

Symbol oppose vote.png Proti prestavljanju. SP dopušča obe rabi, torej dajmo bolj uporabljano. --Tone 18:51, 14. september 2007 (CEST)

Meni se zdi daleč najbolj nepristranska uporaba najrazširjenejše oblike besede. In ta, mislim, sodi tudi v referenčna dela.--matijap (p) 19:45, 14. september 2007 (CEST)
Eleassar, dej mi reči, kje si še prebral džez ali rok, razen v kakem leposlovju? Itak pa SSKJ dovoljuje oboje. Sploh pa bi potemtakem bilo logično tudi spreminjati New York v Njujork ali pa new-age v njuejdž (ali pa zamenjamo s slovenskim izrazom), ampak so (nekatera) pravila izredno bedasta in nelogična, pmm.--Wailer 19:52, 14. september 2007 (CEST)

Popolnoma razumem, da se Wailerju zdi bedasto pisati rok, vendar njegovo mnenje (da ne rečem reakcija) pmgp ni bolj merodajno kot mnenje SAZU.

Kaj piše v SSKJ, je tudi nepomembno. Na področju pravopisa slovenskega jezika je - dokler kdo v uglednem objavljenem viru ne dokaže napake - relevanten samo en vir, SP, in to zato, ker je bil tudi uradno potrjen kot pravopisna norma oz. predpis. SSKJ ni bil. SP jasno daje prednost zapisu rok, torej uporabljajmo rok. Rock je označen samo kot preusmeritev. Merila za vključitev v Wikipedijo morajo biti priljubljenost pogledov med relevantnimi strokovni viri, ne pa med polpismenimi najstniki (s tem ne mislim nikogar od vas) ipd. Da ne bo kdo rekel, da v praksi nihče ne črkuje rok, navajam še nekaj virov, med katerimi so tudi ugledni. [6],[7] (zaradi filtriranja)

K načelu najpogostejše rabe bi dodal še tole: po tem načelu bomo prestavili tudi ognjenik na vulkan, Seznami igralcev ragbija bodo postali Seznami igralcev rugbyja (hja, Klemen se je spet zmotil), pa namesto imidž bomo pisali image, namesto članka dobra misel bomo imeli origano, namesto jesenski goban jurček itd. Saj strokovni viri dopuščajo tudi vse to, čeprav dajejo prednost drugemu. Članek Saudova Arabija bo treba prestaviti na Savdska Arabija (temu pritrjuje še celo SP), pa četudi smo se na pogovorni strani dogovorili drugače. Najdi.si kaže, da se rogist uporablja pogosteje kot hornist. Vrnem na prvotni naslov? Treba bo tudi pogledati, kaj vse iz Pravopisnega priročnika se v javnosti ne uporablja, in vreči ven. Kar lotite se dela. Ni vse lepo in prav, kar piše SP, vendar tudi ni vse lepo in prav, kar piše narod. Vendar, kar lotite se dela. Na koncu pa še kandidirajte v parlament in uzakonite angleščino kot nov uradni jezik. Tako, kot so ga aprila na Madagaskarju. --Eleassar pogovor 11:08, 15. september 2007 (CEST)