Pogovor:Podatkovna zbirka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Baza vs. zbirka[uredi kodo]

Ali tisti, ki se s tem več ukvarjate, razlikujete med pojmi »podatkovna baza«, »podatkovna zbirka« in »zbirka podatkov« (in morda »baza podatkov«?), ali pa jih uporabljate kot sinonime? --Peterlin 12:49, 1 okt 2004 (CEST)

In pa, mimogrede, med naštetimi sistemi za upravljanje podatkovni zbirk je verjetno vsaj ena napaka: namesto Posgress bi verjetno moralo pisati Postgres (ki je sicer zgodovina, iz te veje kaže največ življenja PostgreSQL. --Peterlin 12:49, 1 okt 2004 (CEST)

Zbirke se mi zdijo neupravljane, kar ni lastnost sodobnih baz. Mogoče bi vseeno bilo treba bolj poudariti "Sistem za upravljanje s podatkovno bazo". Sam poznam le nekaj izmed naštetih baz, in sem jih prepisal z neke spletne strani, tako da so napake verjetne, a se bodo sčasoma odpravile. --spiko-carpediem 04:06, 3 okt 2004 (CEST)

Izbris[uredi kodo]

Izbirsal sem seznam podatkovnih baz oz sistemov za upravljanje s podatkovnimi bazami, ter ga dodal v novo kreirani članek SUPB

Stdazi 23:10, 20 april 2007 (CEST)

Predlog za prestavitev[uredi kodo]

{{predlog za spremembo}} Prosim za prestavitev na naslov podatkovna zbirka. Bibliotekarski terminološki slovar razlikuje pomena obeh izrazov takole:

  • podatkovna zbirka - sistematično zbrani in organizirani podatki, namenjeni poizvedovanju; sin. zbirka podatkov[1]
  • podatkovna baza - zbrani podatki, ki skupaj z bazo znanja omogočajo ekspertnemu sistemu sklepanje in izpeljavo odločitev[2]

Hvala. --Eleassar pogovor 11:51, 16. april 2013 (CEST)

Urejeno. Ne razumem pa, zakaj naj bi bila potrebna administratorska pooblastila.--Irena

Potrebna so za prestavitev članka. Prestavitev samo pogovorne strani je postranskega pomena. ;) --Eleassar pogovor 23:40, 22. april 2013 (CEST)
Eh, ja ... hvala! :) --Irena 23:47, 22. april 2013 (CEST)