Pogovor:Naselitev Slovanov v Vzhodne Alpe

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Klemen, ker vem, da si šolan zgodovinar, je to kar je sedaj zapisano gotovo izsledek sodobnega slovenskega zgodovinopisja/zgodovine, ne. Meni se to vse zdi (zelo, zelo) v zraku. Nekdo (menda Boraczek in drugi) je označil stran o časovnem pregledu slovenske zgodovine za neakademsko in polno raznoraznih ugibanj, čeprav je vanjo vloženih veliko wikipedskih ur, ki jih nihče ne plača. Moram poudariti, da (še) nisem zapadel v venetske teorije o Slovencih. (Pa tudi - da verjamem celo več - v staroselstvo Slovencev v navezi z Etruščani (Raseni)) - vendar ne bom nikoli šolan zgodovinar/arheolog/etc.). Ja, Rifnik - to so dejstva. Če je ta 'horda' Slovanov (čudi me, da tujci sploh ne omenjajo Slovencev kot takih, ampak vedno govorijo o nekih imaginarnih Alpskih Slovanih, bla, bla) nadirala s severo in jugovzhoda, je ja moral nekdo izmed njih tudi znati pisati, da so nam, potomcem, tako malo zapisanega ohranili. To mi pove že zdrava kmečka logika, ki je Slovencem ne primanjkuje. Hej, res čudno. O tej temi bi človek rad vedel veliko več. Imaš, Klemen mogoče kakšen dober dostopen vir tudi za to obdobje? Vem Grafenauer, ..., Če imaš kaj dodatnega časa, bi bilo tudi dobro, če bi lahko malo preletel angleški časovni pregled in lahko svoje pripombe kar tu zapišeš. Jih bomo z veseljem tam popravili, dopolnili. Ne vem zakaj me mora Poljak učiti lastne zgodovine - prav hecno je to. Kaj pa jaz vem o nemško-poljskih odnosih. Še največ vem o poljsko-ruskih. 9A LBL X, 9B STOP --XJam 18:12, 17 avg 2004 (CEST)

Ja, sem si rekel, da bom razbil dve jajci za omleto (nov članek in priprava za izpit iz srednjega veka). OK, priporočljivi viri so dela Grafenaura, dela Štiha in klasika "Zgodovina Slovencev". Slovencev takrat še ni bilo. Prvi zapis besede Slovenci v katerem koli jeziku (do sedaj odkritih besedilih) se pojavi šele v 16. stoletju - še pomnite "Lubi Slovenci"? V tem času (članka) je potekala etnogeneza sprva Karatancev in nato Slovencev. Sam moram pripomniti, da je članek o Karantaniji že v prvem odstavku napačen in ga mislim popraviti v teku tedna; prav tako članek o zgodovini Slovenije (zadnji ni tako napačen, kot je nezgodovinsko razdeljen (ni vekov,...)). Glede staroselcev pa se v slovenskem ljudskem izročilu ohranja pričevanje (Ajdovska deklica, krščenica, Laško,...). Resda so propadla nekatera mesta/škofije, a to področje je bilo s propadom zahodnorimskega imperija pod pritiskom vse mogočih ljudstev in že prej uničeno. Z prihodom Slovanov se je začela simbioza z staroselci, ki so jih naučili kmetovanja, obrti,... (kar se je vse ohranilo do danes: vinska trta, čebelarstvo,...) in s tem novo poglavje zgodovine. O venetski teoriji pa ne bi govoril, ker se mi zdi zguba časa. LP, --Klemen Kocjancic 18:56, 17 avg 2004 (CEST)

Združitev[uredi kodo]

Predlagam, da o združitvi debatiramo tule. --IP 213.157.228.253 18:28, 4 junij 2006 (CEST)

Ker nasprotovanja ni bilo, sem združil obe gesli. Združil sem Slovane. Upam, da je OK, popravljal in dopolnjeval nisem, poskusil sem le korektno združiti obe gesli. --IP 213 18:51, 7 junij 2006 (CEST)