Pogovor:Naboj (orožje)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ne spoznam se toliko na vojaško terminologijo (pri vojski je lahko marsikaj zmedeno), da bi lahko dokončno sodil.

Po mojem mnenju je priprava (boljše naprava) za streljanje puška, pištola, revolver, mitraljez, ... naboj pa je le "potrošno blago" (tako kot je tiskalnik naprava za izpis, papir in kartuše pa potrošno blago).


Seveda pa manjka definicija sodobnega naboja (za razliko od časov arkebuz, mušket in podobnih krasot).

nwAwak
iianz

Janez Novak 15:44, 3 jan. 2005 (CET)

Hvala, da si me opozoril (sam zamenjal za z pri). Naboj je relativno nova zadeva (prvi se pojavi šele 1812), tako da arkebuze in muškete niso uporabljale nabojev, a ne? Prosil bi te (ponovno), da združiš svoj "govor" v en odstavek in s tem pripomoreš k večji preglednosti/strjenosti članka. LP, --Klemen Kocjancic 16:10, 3 jan. 2005 (CET)
Glede arkebuz in mušket. Dovolj jasno je napisano "sodobnega naboja (za razliko od časov arkebuz, mušket in podobnih krasot)."
Za napravo in pripravo sem na hitro najšel le definiciji v SSKJ:

naprava -e ž (a) 1. predmet, navadno večji, iz več sestavnih delov, ki omogoča, olajšuje, opravlja delo: naprava dobro deluje; namestiti, pregledati, urediti naprave; opremiti objekt s potrebnimi napravami; ravnati z napravo po navodilih; avtomatizirana, komplicirana naprava; električna naprava; deli naprave; izkoriščenost naprave je zadovoljiva / čistilna, drobilna, hladilna, kontrolna, merilna, namakalna naprava; klimatska naprava ki uravnava temperaturo, vlažnost in menjavanje zraka v zaprtem prostoru; športne naprave; naprava za črpanje, ogrevanje; letališče ima naprave za nočno letenje 2. izdelava, zgraditev: oskrbeti napravo spominske plošče; odločili so se za napravo vodovoda 3. zastar. ustanova, institucija: dobrodelne, kulturne naprave 4. zastar. oprava, obleka: po napravi je bilo mogoče soditi, da je iz mesta 5. zastar. (gospodarsko) poslopje, stavba: naprave pri tej kmetiji so že slabe

in

priprava -e ž (a) 1. glagolnik od pripraviti: priprava zemljišča za gradnjo se je zavlekla; pred izpitom je dobil nekaj dni dopusta za pripravo; govoriti brez vnaprejšnje priprave / priprava večerje / priprave potekajo po načrtu; začeti priprave za boj; živahne priprave na turistično sezono / publ. zakon je v pripravi se pripravlja 2. predmet, namenjen za opravljanje določenega dela: priprava se je pokvarila; čistiti, uporabiti pripravo; delati s pripravo; električna priprava; optična priprava; svinčniki, trikotniki in druge priprave za risanje / nakladalna, vrtalna priprava; telovadne priprave / ekspr. za boljši razplod ima ta rastlina še eno pripravo še en del, organ; star. ko je dobil vso pripravo, je začel tesati priprave, orodje

  • ekon. priprava kar se mora opraviti pred začetkom

proizvodnje, da ta poteka brez zastojev; ped. napisati učno pripravo snovni, metodološki načrt za potek določene ure pouka; šport. priprava vadba za določeno pomembno tekmovanje ali za tekmovanja v tekmovalni sezoni; teh. mehanična priprava; voj. artilerijska, letalska priprava obstreljevanje, bombardiranje določenega področja, da ga lahko pehota, tanki čim uspešneje napadejo

Gledew odstavkov: Še vedno trdim, da je zapis z več odstavki pregeldnejši kot "dolga čreva". Janez Novak 16:27, 3 jan. 2005 (CET)
Imamo že definicije za stroj, aparat in napravo. SSKJ ima lepo definicijo priprave, ki bi v tem primeru ustrezala, saj po njem rečemo svinčniki, trikotniki in druge priprave za risanje. Res pa je, da SSKJ naprej govori še npr. o »artilerijski pripravi«, kar je že malo težje razumeti za kaj v resnici gre. »Pripomoček« bi PMSM tudi ustrezal. Po SSKJ je pripomoček vrsta priprave, priprava pa je v splošnem predmet. Sicer pa je definicijo iz SSKJ navedel tudi Janez. --xJaM 16:35, 3 jan. 2005 (CET)


Svinčnik se za risanje uporablja samostojno, naboj za streljanje pa ne. Potrebuješ napravo, ki se imenuje puška, ... Pripomoček bi bila verjetno ustrezna beseda. "Artilerijska priprava" pa je kolikor vem tisto "dejanje" ko kanonirji uro ali dve "nabijajo" po sovražnih položajih in gre potem pešadija v napad. Janez Novak 16:49, 3 jan. 2005 (CET)

Naboj != Tulec[uredi kodo]

Tukaj nekaj ne stima. Iz angleskega clanka "cartridge" sem prisel na slovenski clanek "naboj", kjer pise, da je naboj vse skupa, torej izstrelek, smodnik in tulec. Stran za "tulec" pa ima anglesko razlicico "casing", ki preusmeri na "cartridge". Torej "cartridge" == "naboj" != "tulec" == "cartridge". Kaj je torej "cartridge"? (Ne vem veliko o orozju, vendar menim (glede na vsebino Wikipedie), da je "cartridge" == "tulec".) -Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:89.212.53.248 (pogovorprispevki) 15:22, 15. februar 2013‎.

Če gledaš angleško definicijo, tudi tam piše "Cartridge packages a bullet, propellant, and a primer within a metallic, paper, or plastic casing". Tulec == casing, samo na angleški Wikipediji so se odločili, da ni dovolj pomembna tema za samostojen članek, zato je narejena preusmeritev na krovno temo. — Yerpo Ha? 15:26, 15. februar 2013 (CET)[odgovori]