Pogovor:Mongolija

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

V tretji vrstici članka 'Mongolija' piše: "Je največja država, ki nima morske obale."

Kaspijsko morje (jezero) je kljub zavajajočemu imenu jezero, kar pomeni, da je največja "landlocked" država na svetu Kazahstan. Se pa strinjam, da je bila Mongolija pred razpadom Sovjetske zveze največja "landlocked" država na svetu . Verjetno gre torej za podatek iz kakšne starejše enciklopedije.

Razen tega ne drži tudi navedeno dejstvo, da ima Mongolija kratko mejo s Kazahstanom. Sta si pa resda zgolj nekaj kilometrov narazen.

Kot višina najvišje mongolske gore se pogosteje navaja 4.374 m in ne 4.362 m.

Reka Selenga, najdaljša reka Mongolije je v celoti dolga 992 km (in ne nad 1000), od tega kakšne 2/3 v Mongoliji, preostalo pa v Rusiji. Selenga je sicer glavni pritok Bajkalskega jezera.

Najbolj nenavadna pa je naslednja poved: "Država leži na potresno ogroženem območju." Mongolija je namreč ena najmanj potresno aktivnih držav, saj je država v celoti del evrazijske plošče in v bližini ni nobenih prelomnic ali drugih potresotvornih elementov.

Iztok Hohnjec 21:45, 24. oktober 2008 (CEST)[odgovori]

Kar je napačnega v članku kar pogumno popravi. --Yerpo Ha? 22:04, 24. oktober 2008 (CEST)[odgovori]

Dva y-kromosoma[uredi kodo]

Članek pravi "V krajih, ki so bili nekoč pod mongolsko oblastjo, ima približno 8 % ljudi dva kromosoma Y v telesnih celicah, kar se pripisuje mongolski genetski dediščini" ter navaja kot vir https://news.nationalgeographic.com/news/2003/02/mongolia-genghis-khan-dna/, vendar gre po mojem tu za veliko napako v prevodu. Nisem specialist za biologijo, vendar se mi tako pogost homogametizem zdi malo verjeten. Bi kdo preveril, mogoče @Yerpo:? Lp, Miha 19:56, 12. januar 2019 (CET)[odgovori]