Pogovor:Masa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
40% pie chart.svg
Po številu znakov je to članek.


Lepo bi bilo pojasniti tudi zanimiv pojem 'mirovne mase'. Meni osebno ni čisto jasen - prav tako kot pojem fotona ne. Po nekaterih kasnejših interpretacijah kvantne mehanike so delci lastnost samega prostora brez neke notranje zgradbe -- če sem se seveda pravilno izrazil? --XJam 23:13, 25 Aug 2003 (UTC)

Aja, osnovno razlago ponuja že angleška inačica, ki pravi, da je mirovna masa (relativistična masa) v relativističnem okviru v bistvu vztrajnostna masa pri hitrosti 0. Saj vemo, da imajo po definicijah domnevni delci tahioni mirovno maso pri svetlobni hitrosti neskončno - samo kaj za vraga to le pomeni... Največkrat se menda govori o mirovni masi pri fotonih. --XJam 23:20, 25 Aug 2003 (UTC)

Dobro vprašanje. Verjetno lahko mirovno maso res omenim pri vztrajnostni masi. Tahioni so po vsem, kar vem, druga rešitev Einsteinovih enačb, in morda nikoli ne bodo eksperimentalno potrjeni.

--Peterlin 09:03, 26 Aug 2003 (UTC)