Pogovor:Kapitulacija Kraljevine Italije

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Popravek[uredi kodo]

Vračam popravke nepodpisanega uporabnika, ker ne odražajo resnice. Na primer popravki, ki so bili vnešeni v prvi odstavek: kapitulacija Kraljevine Italije NI povezana z napadom britanske vojske na Italijo, NI kapitulacija fašizma, Ni povezana z aretacijo Mussolinija. Kralj Ni prevzel poveljstva vojske (ga je nominalno že imel), o pomenu besede »premirje« pa sledi v nadaljevanju članka samostojen odstavek.

Pri nas je beseda »kapitulacija« dobila pomen »ukinitev, konec dejanskega pravnega statusa« Kraljevine Italije. Vendar se 3. septembra 1943 to ni zgodilo, saj je Kraljevina Italija po tem datumu še kako delovala in si prizadevala za obstoj. Ne smemo zapasti zavezniški propagandi, ki je zelo samovšečno ta datum označila za totalno predajo, ker je dejansko Kraljevina Italija takrat le prekinila sovražnosti z Zavezniki ter s tem ovrgla fašizem in fašistični dogovor z Nemčijo, s čimer je preusmerila notranjo politiko – kar sploh ni pomenilo, da je izročila orožje Zaveznikom. Toliko je res, da je bil 3. september za Italijo »premirje«, ne pa »predaja«, kar so Zavezniki (in mi z njimi) popolnoma prezrli. Kapitulacija, to je konec pravnega statusa, se je zgodila 2. junija 1946, skoraj tri leta pozneje. Tri leta aktivnega bojevanja in civilne vojne.

Samo če vzamemo besedo »kapitulacija« v pomenu »sprejetje neizbežne usode«, torej nekakšna ugotovitev, da je vsako dejanje brez pomena, lahko sprejmemo, da se je zgodila vsled napada Zaveznikov ali zaradi kraljeve razrešitve Mussolinijeve vlade, vendar je to že osebno mnenje, ne zgodovina. Kraljevina Italija je prenehala obstajati samo in izključno zaradi ljudskega referenduma, ki je zahteval republiko. Do referenduma pa je prišlo zaradi ljudskega odpora proti nesposobni kraljevini, s čimer zunanji akterji in celo fašizem niso imeli veze. Radek (pogovor) 09:52, 21. oktober 2023 (CEST)[odgovori]