Pogovor:Jugoslovanska vojska v domovini

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Popravil sem naslov članka, ker ni odgovarjal vsebini, odpravil pa sem tudi slogovno napako, lep pozdrav,--Generalmajor 14:24, 20. april 2008 (CEST)
Kdo in zakaj je postavil metlo? Gledam kaj pišejo Poljaki o isti temi ... Pa zato je res tako, da na W. prevladujejo nestrokovnjaki! Bog nam pomagaj! --Generalmajor 17:07, 19. julij 2008 (CEST)
Metla je tu zato, ker v članku manjkajo notranje povezave na sorodne članke. Narejene so samo v uvodnem odstavku). S samo vsebino ni nič narobe, vsaj kolikor jaz vidim. --Yerpo Ha? 17:35, 19. julij 2008 (CEST)
Yerpo, zares strokoven odgovor! Vse notranje povezave so narejeno, tudi je omenjeno sodelovanje z okupatorjem in zavezniki. Navedi konkretno na katere povezave misliš, če "vidiš, da je z vsebino vse v redu". Nikar se ne igraj z uporabnikom! --Generalmajor 23:01, 28. julij 2008 (CEST)
Vsakemu povprečnemu uporabniku je jasno katere notranje povezave manjkajo in nesmiselno bi bilo zadevo miljonkrat ponavljati, poleg tega tudi ni kategorij, viri so pod zunanjimi povezavami itd. Dokler zadeva slogovno ne bo urejena bo tukaj pač metla. --Slodave 23:04, 28. julij 2008 (CEST)
Vire sem popravil, notranje povezave pa naj popravi kakšen boljši strokovnjak! Slodave, zakaj ne bi poskusil sam? Me res zanima, kaj boš napisal? Seveda prej preberi mojo knjigo ... --Generalmajor 23:29, 4. avgust 2008 (CEST)
Klemen, prosim tega anonimnega zgodovinarja 213 onemogoči, da bo pacal po mojih prispevkih! Pogledaj, kaj je naredil iz JVvD! Dodatni tekst o predzgodovini četništva v Jugoslaviji, pa tudi v Sloveniji, je enoistavno prestavil pod novi članek Četniki (Kraljevine Jugoslavije), kar je popolnoma zgrešeno, del o sloevsnkih četniki je enostavno izbrisal in postavil škrbino! Da je naredil novi članek pod naslovom Specialne enote vojske Kraljevine Jugoslavije, bi še nekako šlo, tako pa je vse skupaj pokvaril! Umakni ga, ker dela samo škodo!--Generalmajor 17:02, 10. februar 2009 (CET)
Slogovno urediti članek je najmanjši problem. Ne oziraj se toliko na metlo. Bo že šla ven. To je bolj za evidenco in znak, kaj je treba še postoriti, ne za metanje polen urejevalcu. Dobrih člankov o vojskah in vojaških osebnosti, se mi zdi, je nasploh zelo malo. Če sem kaj spregledal, se seveda opravičujem, da katerega urejevalca ne užalim. --xJaM 23:39, 4. avgust 2008 (CEST)
Hvala, xJAM! Presenetila me je fotografija generala Draže Mihailovića, saj bi sem prej spadala fotografija generalštabnega polkovnika in (slovenskega) četniškega vojvode Karla Novaka!--Generalmajor 00:30, 6. avgust 2008 (CEST)


V knjigi Miloslava Samardžića General Draža Mihailović i opšta istorija četničkog pokreta, knjiga 1, Kragujevac, 2005, str. 15/16 piše: "Draža je dobil ime po Dragoljubu Draži Petroviću, očetu njegove matere Smiljane ...". Zato se ime "Draža" ne sme pisati z narekovaji, ker ne gre za psevdonim ali kakšno bojno ime. Pravilno je pisati oba imena - Dragoljub Draža ali pa samo Dragoljub ali Draža. Zadnje, krajše ime, se je udomačilo v literaturi in med ljudmi. Prav tako Draža Mihailović ni bil četniški vodja, temveč poveljnik JVvD, vojni minister begunske vlade itd.--Generalmajor 23:22, 15. avgust 2008 (CEST)

Ime članka[uredi kodo]

Ali je trenutno ime članka edino ustrezno? Ali bi bilo morda tudi v redu kar npr. 'Jugoslovanska vojska v Sloveniji'? --xJaM 23:38, 15. avgust 2008 (CEST)

Če si prebral mojo knjigo o Plavi gardi v Sloveniji oz. Slovenački četnici (v Beogradu), potem bi najbolj odgovarjalo ime Plava garda ali pa Slovenski četniki. No, nekaj slovenskih četniških enot je bilo tudi izven Slovenije (Palestina, Italija), zato sem v dogovoru z četniškim vojvodom "Triglavskim" pustil tudi uradno ime za ta drugi del - Jugoslovanska vojska izven domovine. Šlo je za bivši kraljevi gardni bataljon, pa tudi za slovenske prostovoljce - italijanske ujetnike, ki so jih Britanci šolali za diverzante in obveščevalce, pa so s padali prihajali tudi v Slovenijo (k četnikom). Večina pa jih je odšla med prekomorce - v partizane! Ker pa dr. Mlakar menda piše knjigo o slovenskem četništvu,verjamem, da se bo prijelo ime Slovensko četništvo oz. Slovenski četniki - podobno kakor se je prijelo ime Slovensko domobranstvo oz. Slovenski domobranci. --Generalmajor 00:46, 20. avgust 2008 (CEST)
Aha. Žal nisem (še) bral tvoje knjige. Seveda, ko pride v roke, jo preberem z veseljem - čeprav me sicer kolaboracija - takšna ali drugačna - rdeča, zelena ali črna ..., ne zanima preveč. Treba pa je poznati tudi vojaško zgodovino. Večina slovenskih četnikov je odšla k prekomorcem, ali si mislil koga drugega? Verjetno v letu 1943 ali še kasneje? Ja, seveda, članek lahko še vedno ustrezno preimenujemo, če bo treba. Razumem da gre za 'uradni' naziv - 'JV v domovini' - za nas Slovence je jasno, za katero domovino tudi gre. Morda je lahko tudi 'JV v domovini (Slovenija)', dokler seveda ne premikamo na omenjene prijete/prevzete izraze. --xJaM 13:01, 20. avgust 2008 (CEST)
Ja, potrebno je poznati tudi vojaško zgodovino! Kje si našel podatek, da je večina slovenskih četnikov šla k prekomorcem? Večina je končala v Kočevskem Rogu, le 75 štajerskih četnikov so Britanci iz Koroške prepeljali v Italijo. Rešilo se je tudi nekaj primorskih četnikov ... Sicer pa, res si preberi mojo knjgo, pa bova potem razpravljala. Zato se tudi zavzemam, naj o strokovnih problemih tudi na Wikipediji razpravljajo predvsem strokovnjaki. Pa ne zameri! In lep pozdrav,--Generalmajor 02:23, 21. avgust 2008 (CEST)
Ne, ne, nisva se razumela. To o prekomorcih je bilo vprašanje glede na tvoj zgornji stavek: »... Večina pa jih je odšla med prekomorce - v partizane!« Verjetno si mislil slovenske prostovoljce, šolane s strani Britanske vojske, jaz pa sem narobe razumel, da si mislil slovenske četnike. Nikakor ne zamerim. Dejstvo pa je tudi, da boš (tako na naši, kot na drugih) wikipedijah težko našel dovolj veliko kritično maso strokovnjakov, in je treba to tudi upoštevati. --xJaM 14:27, 21. avgust 2008 (CEST)
xJAM, že prav! Zato se pogovarjamo, da razčistimo tudi nesporazume. Ti si napisal, da je večina četnikov odšla k prekomorcem, kajne? Za prekomorce pa zgodovinarji štetejo v glavnem italijanske vojne ujetnike v Afriki, pretežno Primorce, ki so se po kapitulaciji Italije jeseni 1943 pretežno znašli v britanskem vojnem ujetništvu. Nekaj njih so Brtitanci izšolali za diverzante in telegrafiste in jih poslali med slovenske četnike! To je to! Leta 1945 pa se je uspelo v Italijo rešiti le okrog 100 primorskih in gorenjskih četnikov (dolenjski so se vdali po porazu v Grčaricah!), pa tudi 75 štajerskih četnikov z narednikom Jožetom Melaherjem - Zmagoslavom na čelu, ker so imeli legitimacije in navodila, kako priti do Britancev. Torej, od 600 slovenkih četnikov, se jih je rešilo le okrog 175 mož in tudi nekaj žena. V omenjeni knjigi - Plava garda, poveljnikovo zaupno poročilo, navajam tudi pogovor s četniškim narednikom "Radom", ki je kot četnik leta 1944 sodeloval v četniškem "napadu" na orožnike v našem kraju in kjer sem jih prvič srečal! Ta narednik je vse to preživel in se nazadnje vrnil domov ... O ostalem pa tole: jaz nisem strokovnjak za probleme vinske mušice, pa zato se niti ne spuščam v debato o tem! Mislim, da si me razumel. Pa lep pozdrav!--Generalmajor 23:44, 22. avgust 2008 (CEST)

Slog in stil[uredi kodo]

Pisec članka poljske Wikipedije sicer prebira moj angleški summary o Plavi gardi, vendar se ne more odločiti za tekst na Wikipediji, ker je nek administrator postavil metlo! Zato ga prosim, da javnosti objasni, kaj je narobe s člankom, saj sem ga napisal kot urednik knjige o Plavi gardi in ne vidim nobene napake oz. "notranje povezave"! Poglejte kaj piše na poljski Wikipediji - vse narobe, ker povzema neki čudni vir, ki nima pojma o slovenskih četnikih! Kdor je postavil metlo, naj pove kaj je narobe, da popravim ali pa bom članek izbrisal! Boste pač čakali na kakšnega boljšega "strokovnjaka"! Pa brez zamere, čeprav nekateri delate škodo!-Generalmajor 21:44, 1. oktober 2008 (CEST)

Mislim, da ni kakšnih večjih neslogovnisti več, umaknjena oznaka. --Andrejj 21:51, 1. oktober 2008 (CEST)
Andrejj, hvala, da si umaknil tisto metlo! Zdaj bo uporabnik iz Poljske verjetno tudi popravil svoj članek o Plavi gardi! Včasih sami sebi delamo škodo, kajne?--Generalmajor 20:06, 19. december 2008 (CET)
Klemen! Prosim onemogoči tega anonimnega zgodovinarja 213, ki nima pojma o vojaških zadevah! Samo mi nagaja ... Predzgodovino JVvD, ki sem jo dodal, je enostavno ločič in formiral Četnike (Kraljevine Jugoslavije), kar je popolnoma napačno. Če bi oblikoval Specialne enote VKJ bi še nekako šlo ... Izbrisal je tudi nekatere prejšnje dele o četništvu v Sloveniji in članku naredil samo škodo. Seveda mu je dodal tudi škrbino! Prosim, da ga odstraniš s tega mesta! --Generalmajor 17:14, 10. februar 2009 (CET)