Pogovor:Jer

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mehki znak[uredi kodo]

Hm, SSKJ pravi, da je jer mehki znak, tu pa je napisano, da je to trdi znak. Ali se SSKJ potem moti? --xJaM 21:29, 3 mar. 2005 (CET)

Že vidim zakaj je prišlo do zmešnjave. Oba, mehki in trdi znak sta načeloma jera, s tem, da je trdi znak izvirno imenovan ер (staro ime еръ), mehki pa ерь. Razlika ni astronomska, pa tudi nam je težje izgovarjati 'trdo' [jer] in 'mehko' [jerj], [jerĭ], [jerɪ], [jerɪ]. --xJaM 15:44, 4 mar. 2005 (CET)

Kot se spomnim iz slovnice 1. letnika (ja, staram se) :), nam je profesorica pri jezikovnih značilnostih praslovanščine govorila nekaj o dveh polglasnikih - jeru in joru. Kakšna pa je njuna povezava z moderno ruščino, a sta to mehki in trdi znak? --matijap | pogovor 16:09, 4 mar. 2005 (CET)
Ja, gotovo sta to ta dva znaka v sodobni ruščini, ki sama po sebi sploh nista črki. SSKJ tudi pravi, da je jor trdi znak, naša, in tudi druge WP, pa pravijo, da se trdi znak imenuje jer. Hm, verjetno pa je izvirno ёр in ne ер, tako da ga seveda izgovarjamo [jor], kar bi bilo skladno. Potem preostane vprašanje zakaj je na WP pojasnjeno obratno. --xJaM 23:57, 4 mar. 2005 (CET)


avto-sort[uredi kodo]

ad informandum: pri hitrem iskanju pod ž (http://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=Posebno%3AAllpages&from=%C5%BE&namespace=0) je tudi jer. --Ziga 13:28, 7 januar 2006 (CET)

Ja, v redu, ker pride za Ž. --AndrejJ (pog., prisp.) 13:34, 7 januar 2006 (CET)