Pogovor:Internetni sleng

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Članek je skopiran (poskusil sem izreži/prilepi pa izreži ni uspelo) v "Pod lipo". Dodajajte tam!Janez Novak 17:17, 17 dec 2004 (CET)

A ne pomeni F v RTFM nekaj drugega ☻?

Nespodobnež! :) --Peterlin 15:00, 17 dec 2004 (CET)
Peterlin, soglašam s tvojim mnejem. Samo napisano bi bilo moralo biti z velikimi črkami (menda je to vpitje) in v BOLd pisavi (po mojem mnenju pomeni rovenje). Seveda spadajo nekam vse znane in zame neznane kratice z pogovornega jezika na internetu. Predvsem pa spadajo PMSM (precej časa sem rabil, da mi je nekdo povedal kaj ta kratica pomeni). PMGP (to pa je moja kratica in pomeni "Po mojem globokem prepričanju") potrebujemo neko stran, kjer bodo vse kratice, ki jih uporabljamo razložene. Če mi nekdo (ali več) javi nam mojo pogovorno stran vse uporabljane kratice bom čez vikend napisal stran in jo dal tja kamor spada. Pa pozdrav! Janez Novak 15:15, 17 dec 2004 (CET)
Janez, v angleškem članku jih je na kile! Ampak PMNM (po mojem neskromnem mnenju) jih nima smisla vseh prepisovati. --AndrejJ 15:23, 17 dec 2004 (CET)
Andrej, ne zanimajo me angleške kratice (PMSM jih ni na kile ampak na funte) ampak samo tiste kratice, ki jih uporabljamo v SLO Wikuipediji. Kaj meniš, ali se jih da omejiti na 10 ... 25? Smeški, ki so sedaj lepo rešeni ne štejejo v to število, naj pa bili na seznamu. Bolj všeč mi je miniaturni smeško kot črke in posebni zaki. ;-) Janez Novak 15:36, 17 dec 2004 (CET)
Jaz bi naredil še seznam (če bi koga pač znimal) še wikipedskih urejevalskih kratic, ki jih uporabniki uporabljamo pri povzetkih svojih urejanj. Nekaj sem jih v dveh letih pridelal:
  • +p ... dodane notranje povezave, Primož uporablja npr. +pov,
  • -p ... odstranjene odvečne povezave,
  • nvg ... naglas v geslu,
  • ktgr/+ktrg/rektgr ... dodajanje kategorij, prej sem pisal z velikimi KTGR,
  • dab X ... razločitev nekega pojma X - iz angl. dissambiguation,
  • wiki ... wikifikacija,
  • iw ... tujejezične povezave,
  • pp ... pravilna povezava,
  • ppo ... prva pomoč pri sicer malo obsežnejšem članku, vendar neurejenem in brez trdnih stavkov,
  • td ... trenutno delo,
  • ...
Seveda pa je lepše napisati malo daljši povzetek v slogu: dodal sem letnice in kraj rojstva. --xJaM 15:46, 17 dec 2004 (CET)
Ja, mislim da je imel Janez v mislih to! Še nekaj mojih:
  • dp ... drobni popravki
  • nč ... nov članek
  • zp ... zunanje povezave
  • gt ... glej tudi
--AndrejJ 15:58, 17 dec 2004 (CET)
Odlično. Potem izdelamo takšen seznam. --xJaM 16:03, 17 dec 2004 (CET)


Navadil sem se, da za svoje nove članke uporabim working. V teh diskusijah ga do sedaj nisem uporabljal, vendar pišem že tretjo verzijo mojih dopolnil! Pa saj nihče ni mogel vedeti, da tudi jaz nekaj "komponiram".
  • Tak članek potrebujemo, čez vikend ga bom napisal iz tega kar je že tu in kar bo še dodano.
  • Dodal bom pojem "slog". To je tisto kar počnete (dobronamerno, potrpežljivo, ...) z mojimi članki, ko mi popravljate tipkarske napake (upam da jih je vedno manj) in slog stavkov. Janez Novak 16:15, 17 dec 2004 (CET)


Če birokrat nima nič proti bom čez vikend napisal članek o zgornjih kraticah. Samo prosim! Obvarujte članek pred vsemi možnimi kraticami vsem znanega Wikipedista! Janez Novak 17:20, 17 dec 2004 (CET)


Ali je sedaj ko imamo Wikipedija:Kratice ta članek še potreben? Zaradi popolnosti bi bilo morda koristno tja prenesti še angleške kratice. Kaj menite? Janez Novak 06:58, 21 dec 2004 (CET)

Zaradi novega članka ta ni več potreben. Predlagal sem brisanje. Nesmiselno je imeti za isto temo dva članka. Enega je NUJNO zbrisati. Janez Novak 13:33, 21 dec 2004 (CET)

Mislim da ne gre za iste stvari. --AndrejJ 15:48, 21 dec 2004 (CET)
Janez, pravzaprav si članek praktično podvojil, čeprav bi v Wikipedija:Kratice spadale predvsem kratice, ki se pojavijo v povzetkih. --AndrejJ 15:53, 21 dec 2004 (CET)
Oprosti, ampak članka govorita praktično o istih svtareh. Eden naj bi izginil. Tisti, ki ostane naj ima vse koristno iz obeh člankov. V tem članku so angleške kratice (ali so potrebne v smernicah za SLO Wikipedijo?) in zunanje povezave. Ker je ostalo vsega razmeroma malo (se bo pa PMGP še kaj pojavilo) je vse lahko v enem članku. Začetnik Wikipedist naj najde na enem (in samo enem) mestu kratice za pogovore, smeške (tudi ti spadajo v pogovore) in kratice iz povzetkov. Meni je načelno vseeno kateri članek ostane, sem pa nekje bolj za slovenske nazive. Verjetno je "Kratice" malo premalo. LP Janez Novak 17:29, 21 dec 2004 (CET)

V vsakem primeru naj članek o kraticah v Wikipediji in članek o Interntetnem slengu ne bi govorila o istih stvareh. Tako smeškoti PMSM v prvem nimajo kaj početi, ker za delo na Wikipediji niso pomembni, vse kratice v slogu ktgr, nvg, +p in tako dalje pa nimajo kaj početi v drugem, saj jih uporabljamo samo v Wikipediji. PMSM naj ostaneta oba članka, ki pa bi ju bilo treba malo preurediti. --Missmarple 19:19, 21 dec 2004 (CET)

Ali je mnenje dovolj soglasno? V "Internetnem slengu" ostanejo kratice iz interneta, anše kratice za pogovore in smeškoti, v članku "Kratice" (ime naj bi bilo malo bolj pojasnevalno) pa kratice za povzetek. Se strinjam, važno je da je zadeva jasna in se ne ponavlja. pa lepa hvala za mnenja. Janez Novak 19:30, 21 dec 2004 (CET)
Se strinjam glede vsega, razen glede 'naših kratic za pogovore' - sklepam, da misliš na PMSM, MMG in tako naprej. Glede na to, da jih uporabljamo samo v Wikipediji (kolikor vem), nimajo kaj početi v članku o internetnem slengu nasploh, ampak sodijo v znanja, ki nam olajšajo urejanje Wikipedije. Vsaj PMSM. --Missmarple 19:35, 21 dec 2004 (CET)
Kratice za pogovore (slovenske in angleške) se NE uporabljajo samo v Wikipediji, ampak so, tako kot je navedeno v članku, del internetnega slenga. Je pa res, da odkar poštni programi, razni forumi in drugi načini komunikacije omogočajo dodajanje grafičnih elementov npr. smeškov in ne le golega besedilnega sporočanja morda niso več tako pogoste. --AndrejJ 22:32, 21 dec 2004 (CET)
Itak - npr. LP uporabljamo tudi drugje. Mislila sem na kratice, ki sem jih sama zasledila samo na Wikipediji. MMG-ja, PMSM-ja in še nekaterih nisem slišala še nikjer drugje in mislim, da nisem bila edina, ki so mi jih morali Wikipedisti razlagati. Če pa se uporabljajo tudi drugje, potem pa definitivno spadajo pod 'Internetni sleng' :) --Missmarple 22:36, 21 dec 2004 (CET)
PMSM sem tudi jaz tukaj spoznal, vendar mislim, da spada pod internetni sleng, ker je nastal zunaj wikipedije. Gotovo tudi MMG. Pa še kakšen. Jaz bi ohranil oba članka, s tem, da bi tistega o kraticah na wikipediji pač toliko oklestil, da ne bi vseboval kratic internetnega slenga. Najbolj je bil smešen znani lol ali pa m8. Tudi zanju sem potreboval nekaj časa, da so mi ju pojasnili. --xJaM 23:10, 21 dec 2004 (CET)
Pojasni ju še meni, prosim. Izgleda da je dovolj veliko soglasje, da rabimo dva članka. Članek kratice bi oklestil tako, da ne bo v njem nič ponavljanja in ga eventuelno preimenoval v "Kratice za povzetek" da ne bo kdo mislil da so to kartice kar tako. Pa v katero skupino škrbin bo spadal? Jani ali naj kar naredim da ne pozabim? Janez Novak 23:21, 21 dec 2004 (CET)
LOL je že pojasnjena v članku - krohotam se (angl. Laughing out loud), m8 je pa prijatelj - bolj po avstralsko rečeno, menda (angleško mate, izgovori [mejt], m+8, 8 - osem se izgovori kot [ejt]. To je to. Aja, sedaj naj bi bile le kratice za povzetke? Kakšna je verjetno tudi izven povzetkov nastala na wikipediji, mar ne - zato morda ni potrebe spreminjati naslova članka. Saj je »Wikipedija:Kratice« res zadovoljivo. Saj ne boš pozabil - lahko tudi drugi teden narediš, stran ne bo šla nikamor. Sicer sem pogledal Wikipedija:Kratice, pa se mi ne zdi preveč podvajanja. PMSM bi lahko tako ostalo kot je! --xJaM 23:34, 21 dec 2004 (CET)
Podvajanje istih stvari v dveh člankih. Po mojih izkušnjah (in verjemite mi, imam bogate - naredili smo v firmi že veliko napak) nikdar ni dobro imeti iste stvari na dveh mestih. Zato tudi moja diskusija o tempate:Opentask in Wikipediaj:Želeni članki. Tudi če je nekdo službeno zadolžen za uskaljevanje stvari "drvijo" k neusklajenosti. Sedaj sta v obeh člankih (o slengu in kraticah) medsebojni povezavi in stvar lepo dela. Iz "Kratice" bi brisal vse kar ni za povzetke. Ker diskusija še kat traja bom seveda počakal.

JANI, trditev ni preveč podvajanja ne pomeni da je tako OK, pomeni samo "DA JE PODVAJANJE". Glej prejšni odstavek. LP Janez Novak 10:56, 22 dec 2004 (CET)


Andrej, hvala za brisanje "brisanja". Sem že sam premišljeval o tem, pa nisem vedel ali imam možnost (to verjetno - izbiše se tempate) in predvsem pooblastilo - to naj bi brisal samo tisti, ki ej vnesel. Sedaj ko nastaja spodoben članek ga nima smisla brisati. LP Janez Novak 11:01, 22 dec 2004 (CET)


Glede prejšnjega gesla n00b za Toneta[uredi kodo]

Ti si dodal prejšnje geslo kar pod kratice, ampak n00b ni kratica, temveč besedna igra (beseda, ne kratica) zato zahteva nov razdelek in ne da ga daš kar pod kratice, ker to ni... Se strinjaš?

Se strinjam. Ampak potem raje naredi nov razdelek in ne pobriši teksta. LP --Tone 18:06, 14 julij 2005 (CEST)

Kolikor je bilo meni rečeno ima beseda "n00b" dosti bolj kompleksno razlago. Ampak ne bom spreminjal, ker nisem prepričan valjo. Rečeno mi je bilo sledeče: Vsak novinec je newbie. Če je novinec nadležen in se dela "l33t" (leet) se mu reče n00b, ampak se zavem, da to besedo grdo izrabljajo... --Kaioshin 20:50, 15 september 2005 (CEST)