Pogovor:Heliocentrični model

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

A se temu res tako reče? Sliši se kot »sončnosrediščni sončev sistem« ... Da ni morda samo heliocentrični sistem? --romanm (pogovor) 00:39, 5 februar 2006 (CET)

Spominja me na bečko winer šniclo na dunajski način. --Janez Novak 00:50, 5 februar 2006 (CET)

Sončev sistem je (vsaj glede na čas, ki je potekel od nastanka civilizacij) že izredno dolgo tak kot je sedaj. V zgodovini so se razlikovali le modeli, po katerih so ga opisovali (oziroma kako so razlagali da izgleda). --Janez Novak 00:57, 5 februar 2006 (CET)

Ja prav res, potemtakem bi moral biti tudi

  • Heliocentrični Zemljin sistem
  • Heliocentrični Marsov sistem
  • Heliocentrični Plutonov sistem
  • Dunajski zrezek na mariborski način
  • sončev z malo, no nekaj zabave pa je --Ziga 01:05, 5 februar 2006 (CET)

Sicer škrbinsko luknjav članek verjetno želi povedati o heliocentričnem modelu Sončevega sistema, oziroma našega planetnega sistema - Osončja, kot je ugotovil tudi Janez. Mislim da pri nas največ uporabljajo izraz heliocentrični model, pa tudi, kot je zapisal Roman - heliocentrični sistem, čeprav bi potem vzniknila kar dva 'sistema' - heliocentrični sistem Sončevega sistema. Osebno mi je najbolj pri srcu izraz, ki se tudi uporablja - heliocentrična slika (Osončja, ..., sveta). Podobno imajo nemško govoreči, če prav razumem: Heliozentrisches Weltbild. Angleško govoreči tudi uporabljajo izraz heliocentric model, članek pa preusmerjajo na heliocentrism. Prestavil bom članek na heliocentrični model. --xJaM 17:40, 23 marec 2006 (CET)