Pogovor:Gregor iz Nise

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
WikiProjekt Patrologija 2006  
Ta članek je v delokrogu projekta WikiProjekt Patrologija 2006, sodelovalnega prizadevanja za izboljšanje pokritosti člankov Patrologija 2006 v Wikipediji. Če želite sodelovati, obiščite projektno stran, kjer se lahko pridružite razpravi in si ogledate seznam odprtih opravil.
 
Bivši izbrani članek Članek je bivši izbrani članek. Na razpolago sta prvotna stran nominacije (za starejše članke glej arhiv predlogov) in razlog, zakaj je članek izgubil oznako.

Članku se pozna, da je nastal v teoloških vodah. To sicer ne bi bil problem, če bi ustvarjali Teowikipedio; kot seminarska naloga na teologiji je verjetno dobil spodobno oceno. Tako pa najdejo luč sveta newikipedični pasusi, predvsem v poglavju o delu:

  • Za Gregorjevo filozofijo in teologijo je najznačilnejša širina, odprtost za izročeno, krščansko in predkrščansko filozofsko Izročilo, še bolj pa ga označuje odprtost za Neizrekljivo, ki izrečeno osmišlja
  • za razliko od apofatično slutenega trojičnega Božanstva neskončnega Boga, v katerem ni razmaka (diastasis), so vsa ustvarjena bitja, ki nemirno trepetajo med bivanjem in ničem, vselej diastatična«, raztezajo se v prostoru, iztezajo se v času; to gibanje ne bo prenehalo niti ob koncu sveta.
  • Kljub temu pa trinitarni nauk ne odpravlja apofatizma, ampak ga poglablja: absolutno nedostopna in neimenljiva Božja »ousia«, podarjajoča se le po milosti, je bolj drugačna od enega, s katerim se z naravno nujnostjo zedini vsakdo, ki se je uspel osvoboditi mnogoterosti.
  • Njegova ontologija snovnega je zaznamovana z bližino fizičnega in metafizičnega ter poduhovljen in dinamičen pojem materije.

Najmanj kar bi lahko ponudili bravcem, bi bila ločena članka o življenju (nekako kot je zapisan angleški članek) ter posebej teološko razpravo o njegovem delu.


lp amaterski filozof

Se strinjam da so njegovi teološki nauki podani malo preveč "zdravo za gotovo". Misliš da bi bilo bolje če bi se na začetku ustreznega poglavja napisati razlago da je bilo takšno njegovo prepričanje, ne da je to "res"? --Yerpo Ha? 15:38, 8. september 2008 (CEST)[odgovori]