Pogovor:Fotoaparat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Zrcalno(-)refleksen[uredi kodo]

Popravil sem nazaj (šele nato sem videl, da je nedavno Duxborut popravil na zrcalnorefleksen - brez vezaja) na zrcalno-refleksen z vezajem (v glavnem zato, ker se tako imenuje tudi članek). Če je pravilneje brez vezaja, je potem treba popraviti tudi glaavni članek. Glej tudi Pogovor:Zrcalno-refleksni fotoaparat. Enako tudi LCD-zaslon/zaslon LCD. --xJaM 16:50, 1. avgust 2010 (CEST)

Pravilno je brez vezaja, zrcalnorefleksni (in seveda je treba popraviti tudi ime članka, kar se mi žal ni posrečilo), tako kot npr. umetnostnozgodovinski, ne umetnostno-zgodovinski. Vedno ko gre za stalno zvezo pridevnika in samostalnika, vezaj odpade, saj bi pomenil "in", torej umetnostni in zgodovinski. Ker ne gre za umetnost in zgodovino, tj. za dve področji, temveč umetnostno zgodovino, eno samo področje, je vezaj odveč. Drugače je v primerih kot denimo belo-modro-rdeča, kjer gre za belo in modro in rdečo npr. zastavo. Podobno je še pri črno-beli fotografiji, italijansko-hrvaškem kiparju, angleško-slovenskem slovarju, vojaško-civilnih raziskavah ipd. Kar se tiče fotoaparata, pa je zanimivo, da ima SSKJ samo zrcalni fotoaparat, kar bi seveda tudi šlo. --Duxborut 13:06, 9. avgust 2010 (CEST)
Pa še nekaj. Pogovorni izrazi tipa fotokamera v enciklopedijo ne sodijo, v nobeno, tudi v Wikipedijo ne. --Duxborut 15:34, 10. avgust 2010 (CEST)