LCD-zaslon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

LCD-zaslon (angl. Liquid Cristal Display) ali zaslon s tekočimi kristali je zaslon, izdelan v tehnologiji tekočih kristalov. Najpogosteje ga srečamo v računalniških zaslonih in televizijskih sprejemnikih. Nadomestil je katodno cev (CRT).

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Budilka Casio z enovrstičnim LCD-zaslonom

Ne uporabljamo jih samo pri računalnikih in televizijskih sprejemnikih, temveč tudi pri digitalnih fotoaparatih, urah, kamerah, gostinskih aparatih, CD-predvajalnikih ter še kje. LCD-zaslon prepoznamo že na daljavo, saj ima svojo značilno tanko obliko. Slika je sestavljena iz mnogih slikovnih pik ali pikslov. V primerjavi s CRT-zasloni porablja bistveno manj energije, zaseda tudi manj prostora, ter prikaže razločnejšo in bolj kontrastno sliko. LCD-zaslon za prikaz slike izkorišča lastnost tekočih kristalov, da ob prisotnosti električnega polja spremenijo prepustnost svetlobe iz ozadja. Vsak LCD-zaslon v osnovi sestavlja šest plasti. V ozadju je vir svetlobe, ki je lahko ogledalo, fluorescentna žarnica ali svetleča dioda. Sledi plošča, ki ima vlogo polarizacijskega filtra. Nad ploščo je množica elektrod s tekočimi kristali. Kristali so vrtljiv polarizacijski filter. Kadar je tekoči kristal obrnjen enako kot polarizacijski filter v plošči, prepušča svetlobo (svetel piksel). Bolj kot je tekoči kristal zasukan, manj svetlobe prepusti (temen piksel).

Vidni kot[uredi | uredi kodo]

19-palčni LCD-monitor z razmerjem stranic 16:9

Pri LCD-zaslonih je ena večjih težav vidni kot. Pri CRT-zaslonih lepo vidimo sliko tudi, ko gledamo od strani. Slika na LCD-zaslonu je v tem primeru meglena in bleda. Zato proizvajalci LCD-zaslonov podajo vidni kot, do katerega je slika še zadovoljiva. Pri slabših zaslonih je ta kot manjši. A ne glede na ta kot še zdaleč ni primerljiv z vidnim kotom CRT-zaslona.

Velikost zaslona[uredi | uredi kodo]

Razmerje med višino in širino zaslona je lahko različno. Včasih je prevladovalo razmerje 4:3, danes pa je vedno več 16:9. Pri LCD-zaslonih je podana velikost slike, pri CRT pa se podaja velikost zaslona. Zato ima LCD z diagonalo 15 palcev skorajda enako veliko sliko kot 17-palčni CRT.

Ločljivost[uredi | uredi kodo]

Slika na LCD zaslonu je zrnasta, če jo pogledamo od blizu.

Ločljivost nam pove, koliko slikovnih pik tvori sliko na zaslonu. Pri naravni ločljivosti LCD je slika najlepša. Če ločljivost spreminjamo, zaslon izračuna barvo slikovnih pik. Ker pri računanju pride do zaokrožitvenih napak, je slika nekoliko popačena (meglena).