Pogovor:Fizikalna količina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Brownovo gibanje[uredi kodo]

kdo zna kaj o brownskem gibanju od alberta einsteina? PLEASE POMAGAJTE MI GRE MI ZA OPOMIN!!!!!!!!!!!!!!!!! M.M.

Nekaj malega lahko pogledaš v članku o Albertu Einsteinu v poglavju za leto 1905, ko je 11. maja objavil svoj drugi znameniti članek o tem pojavu. Članek iz angleške wikipedije sledi... --XJam 12:43, 6 dec 2003 (UTC)

Ekstenzivne/intenzivne količine[uredi kodo]

Kolikor vem naj bi ene ali druge označevali z veliko ali malo črko. Vendar se tega ponavadi ne držijo. Masa m, pisana z malo, je po tem pravilu pravilno zapisana, druge pa ne. Sicer tega ne poznam iz predavanj iz fizike, temveč iz predavanj iz termodinamike (ki sicer spada v prejšnjo vendar ... sta (fakulteti različni)). Zanima me, če to fiziki sploh upoštevajo. Pa tudi definicija ekstenzivnih in intenzivnih mi je tedaj zvenela malo drugače. Bom pogledal. --XJam

Tak dogovor mi ni znan, tako da lahko vsaj za slovensko »fizikalno šolo« trdim, da ga ne upošteva. Oziroma ga ni pred petnajstimi leti, ko sem študiral... Pač pa se včasih male črke uporabljajo za specifične vrednosti sicer ekstenzivnih količin (npr. specifična toplota/toplotna kapaciteta; izparilna toplota/toplota)... --Peterlin 16:55, 9 feb 2004 (CET)

Pogled na kakšen star tehniški priročnik pokaže, da so molske količine pisali z (večinoma velikimi) črkami v gotici. Na primer molska prostornina kot , ali molska specifična toplota kot . Danes pa jih opremljajo z indeksom m. Na primer splošna plinska konstanta, ki je dejansko molska količina, se lahko zapiše kot (starejše ), specifična (individualna) plinska konstanta pa kar R, oziroma kot druge specifične količine z malim r. Ali je masa kot ekstenzivna količina sploh lahko specifična, saj, če jo delimo z 'maso', dobimo brezrazsežno količino 1, ki je verjetno brezpomenska? In še ena neumna - 'specifična energija', kar sledi iz , ... Zgoraj sem tudi narobe zapisal. Ekstenzivne količine se naj bi pisale z velikimi črkami, tako da bi masa morala biti označena z M. Prostornina (V), energija (, E, U), entropija (S) so v tem smislu prav zapisane, masa (m), električni naboj (e) ipd. pa ne. Absolutno temperaturo npr. običajno pišemo s T, kar se tudi ne sklada s tem, je pa kar v redu. Pa še: jakost električnega polja (E) in še kakšna. Angleška literatura tudi napačno (glede na ta dogovor) velikokrat rabi veliko črko P za tlak. --xJaM 03:54, 27. februar 2008 (CET)