Pogovor:Encimski inhibitor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Naslov članka[uredi kodo]

Predlagam prestavitev članka na naslov 'encimski zaviralec', predvsem zato, ker se mi zdi dobro uporabljati en sam izraz (imamo tudi SSRI - zaviralce ponovnega privzema serotonina). --Eleassar pogovor 00:55, 7. april 2013 (CEST)

Se oproščam za pozen odgovor, situacija pa je naslednja:
Sicer pa tudi tako ni smiselno enačenje SSRI in encimskih inhibitorjev, ker v grobem SSRI selektivno delujejo na transport nevrotransmiterja, inhibitorji pa delujejo v smislu neke interference pri encimskih reakcijah, tako da mislim, da je bolje, da ne mečemo vsega skupaj v isti koš in da se zadeva jasno diferencira.--Archangel 10:50, 30. maj 2013 (CEST)

Hvala za odgovor. Tudi SMS npr. daje izrazu inhibitor prednost, čeprav našteva v geslu zaviralec kar nekaj encimskih zaviralcev oz. inhibitorjev. V strokovnih slovarjih se v splošnem daje prednost izrazom, ki se uporabljajo v strokovni literaturi, pred izrazi, ki se uporabljajo v poljudni literaturi. To za pisanje poljudne literature ni nujno najbolj relevantno. Menim, da imata besedi enak pomen (inhibitor - iz latinskega inhibere 'ovirati', 'zavirati') in da bi bilo pri pisanju poljudne literature bolje dati prednost razumljivejšim slovenskim izrazom. Seveda pa moramo po pravilih dati prednost pogosteje uporabljanim izrazom. Prav tako ne razumem, zakaj bi morali razlikovati med zaviralci/inhibitorji, ki delujejo na transport, in zaviralci/inhibitorji, ki delujejo na druge encimske reakcije, saj je tudi transport encimsko posredovan. --Eleassar pogovor 11:43, 30. maj 2013 (CEST)

Že res, da je transport encimsko posredovan, vendar je to posrednega značaja. Če gledamo recimo receptor 5-HT2, na katerega deluje(jo) SSRI, je to s proteinom G sklopljeni receptor. G protein je sicer res encim, vendar se mora konformacija transmembranskega receptorja najprej spremeniti, da bi se aktiviral encim. Tukaj je torej mišljeno, da se gleda z nivoja samega mehanizma, članek o inhibitorjih pa obravnava gole reakcije med encimom in substratom; zanima nas torej podrobnejši nivo dogajanja na aktivnem mestu encima. Zaradi tega se mi zdi poenotenje v smislu izraza zaviralec neprimerna, saj ne vem, na kaj se nanaša: na reakcijo s kemičnimi vezmi ali na sekvenco procesov v okviru receptorskega kompleksa.--Archangel 16:07, 30. maj 2013 (CEST)

V redu. S tega vidika se zdi razlikovanje smiselno. --Eleassar pogovor 16:15, 30. maj 2013 (CEST)