Pogovor:Bobby Fischer

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Sam se sicer ne strinjam z njegovim čudaškim obsojanjem Židov in z njegovimi mnogimi čudesi, vendar menim, da v tem primeru ni kriminalec temveč bolnik. Zato ga pri izpustitvi iz zapora podpiram. V tistih časih ameriškega embarga Jugoslaviji je »sodelovalo« mnogo pomembnih in nepomembnih ljudi, ki bi jih bilo torej potrebno posledično tudi obsoditi in zapreti?! Mar ga ne obsoja dovolj že samo njegovo življenje, ko se že desetletja skriva pred celim svetom in si puli zobe s plombami zaradi sledenja ruskih satelitov? Cel primer je zelo čuden. Moje podobne 'poste' so že na dveh mestih radikalno brez obrazložitve izbrisali. No, po tem prebranem članku se niti ne čudim preveč zakaj, pa vendar, zakaj recimo potem Amerika ni obsodila glasbene skupine KLF, ko so sredi Beograda javno zažgali 1 milijon $ in to v času, ko so na ulicah delili hlebce kruha lačnim?! Hmm, verjetno zato, ker se s tem dejanjem niso okoristili. Vendar verjamem, da se bo nekoč nekdo bogato okoristil s snemanjem filma o Fischerju, morda bo celo podeljen kakšen oskar. Film »Čudoviti um« bo tako dobil močno konkurenco...--Igor 19:07, 20 jul 2004 (CEST)

Na Watch the K-Foundation Burn a Million Quid piše, da so KLF denar zažgali na škotskem otoku Jura. A so ga v Beogradu tudi? Sicer pa menim, da naj članek našteva suhoparna dejstva, podobno kot jih zdaj. --romanm 10:13, 21 jul 2004 (CEST)
Nisem vedel za požig denarja na otoku Jura, vem pa, da so ga zažgali sredi Beograda. Takrat so se prebivalci spraševali, če gre za neko vrsto sadizma. Verjetno bi o tem več vedeli na srbski Vikipediji. Da, s suhoparnostjo članka se strinjam, prav tako mislim, da je prav, da so objavljene zunanje povezave na pro in kontra članke. Tako lahko človek (v tem primeru očitno neke vrste porotnik ali celo zagovornik) dobi bolj »objektivno« sliko.--Igor 11:21, 21 jul 2004 (CEST)

Še kot zanimivost: Bivša člana švedske glasbene skupine ABBA sta napisala opero z naslovom »Šah«. Inspiracijo zanjo sta dobila prav v dvoboju med Fischerjem in Spaskim!--Igor 19:17, 20 jul 2004 (CEST)

Fischer za zapahi[uredi kodo]

Trenutno je Bobby v zaporu zaradi kršitve ameriškega embarga leta 1992, ko je v Zvezni republiki Jugoslaviji igral z bivšim svetovnim šahovskim prvakom Borisom Spaskim. Fisher se bo na sodišču branil sam brez odvetnika in preko svoje japonske prijateljice Mijoko Vatai naslavlja apel na vse, ki so ga pri njegovi osvoboditvi pripravljeni podpreti.

Odziv sveta[uredi kodo]

Fisherjev primer postaja vse bolj dramatičen! Medtem, ko nekateri v svojih člankih trdijo, da je svet presenetljivo nezainteresiran za Fisherjev primer, pa dogodki kažejo, da je položaj ravno obraten. Ne samo, da podpisujejo peticijo za njegovo izpustitev mnogi šahisti sveta, pač pa mu npr. Nemčija ponuja politični azil, Srbi in Črnogorci pa mu ponujajo svoje hčere za žene in doživljensko brezplačno bivanje pri njih! Mogoče najpresenetljivejši pa je apel Borisa Spaskega naslovljenega na Georga Busha v katerem predsednika naproša za usmiljenje in Fisherjevo izpustitev. Prosi ga tudi, da v primeru, če to ne bi bilo mogoče, da zapre tudi njega in sicer v skupno celico z Bobbyjem in šahom!!--Igor 10:30, 13 avg 2004 (CEST)

Že prav, ampak Wikipedija se PMSM ne sme politično angažirati. Konec koncev bi se potem lahko zavzeli tudi za človekove pravice srbskočrnogorskih hčera, ki jih starši silijo v zakon s starcem (kaj se to reče v 21. stoletju nekomu obljubljati hčer za ženo!). --romanm 13:51, 13 avg 2004 (CEST)

romanm po tvojem odzivu te potemtakem lahko obsodim, da se zavzemaš za človekove pravice srbskočrnogorskih hčera, lahko pa to preberem kot zanimivost...--Igor 18:24, 13 avg 2004 (CEST)

Strinjam se Romanom o nepolitičnosti. Če že, kvečjemu v pogovor. Sicer pa članek sam ni (zelo) politično angažiran. --AndrejJ 18:30, 13 avg 2004 (CEST)

Odziv Fischerja[uredi kodo]

Bobby noče v zaporni celici Borisa Spaskega temveč Kostenjukovo! (Le kaj ima za bregom...)--Igor 23:21, 26 avg 2004 (CEST)

Šahovsko partijo, z žrtvijo dame!?--AndrejJ 23:27, 26 avg 2004 (CEST)

Fischer na prostosti![uredi kodo]

Fischerja so včeraj 24. 3. 2005 izpustili iz japonskega zapora potem, ko je dobil islandsko državljanstvo. Amerika mu še vedno grozi s kaznijo zaradi kršitve embarga leta 1992.--Igor 10:29, 25 mar. 2005 (CET)