Pogovor:Bela krajina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Bela krajina.
Stran ni namenjena splošnim debatam o temi članka.

Pravila za članke
Ta pogovorna stran lahko vsebuje trolanje. Prosimo, ne hranite trolov.

Zdaj sem shranil clanek in zdaj ga lahko komentirajte oziroma propravite!-Hvala!švabo 22:08, 6. marec 2008 (CET)Svabo

Prosim ne brišite moje prispevke. Kot vidite je nekdo drugi pravilno napisal da je Bela krajina pokrajina. To ni moja zamisel. Treba pač prebrati kakšno knjigo. Žalostno pa je da sami ne veste, drugemo pa ne pustite.švabo 22:14, 6. marec 2008 (CET)

Brisanja vesbine da ne bi bila Bela krajina pokrajina[uredi kodo]

Spoštovani Klemen,

Prosim za odgovor na moj komentar ki sem ga napisal 15. novembra lani (Švabo odgvarja) vašim kolego skrbnikom. Zanima me kako bomo nadaljevali glede vprašanja če je Bela krajina pokrajina ali pa ni. Če ste brali časopise ni vlada uspela v parlamentu uresničiti zakonodajo o uvedbi regijah. Prosim da točno ločimo regije od pokrajin. Tudi če se regije uvedi bodo pokrajine ostale.

Kot nov uporabnik Wikipedije sem zelo hvaležen za vsageka nasveta. Nočem bit pametnakovič kar se tiče Slovenije, sem se pa učil da obstojijo naslednje pokrajine v Sloveniji: Koroška (npr. Ravne na Koroškim), Primorska (npr. slovenska Istra), Gorenjska (npr. Kranj), Notranjska (npr. Postojna), Dolenjska (npr. Novo mesto), Bela krajina (npr. Metlika), Štajerska (npr. Maribor), Prekmurje (npr. Murska Sobota). Te pokrajine imajo zgodovinski pomen.

Pokrajine niso pa enake z "regijam" katere misli vlada republike ustanoviti. Ne vem v kateri meri naj bi bile regiji enake kot tako imenovane "statistične regije" ki so bile že ustanovljene v letu 2005 (Gorenjska, Goriška, Jugovzhodna Slovenija, Koroška, Notranjsko-kraška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Pomurska, Savinjska, Spodnjeposavska, Zasavska).[1]

Pomembno pa je da pokrajine tudi niso isto kot "turistične regije" (Julijske alpe, Ljubljana in okolica, Obala in Kras, Pohorje z okolico, Carniola, Dolenjska in Bela Krajina, Pomurje, Zasavje).[2] Na žalost ne morem točno objasniti kako so pokrajine nastale. Nekaj so imeli ljudje, mesta, vasi itd. skupnega kar jih je razlikovalo od drugih pokrajin. Naprimer je pripadala Primorska dolgo leta k Italiji, ima dostop do morja in zato mediteransko podnebje in to so povsem druge značilnosti kar jih ima naprimer Bela krajina. Njene značilnosti so dolgi boj v preteklosti proti turkom in zato veliko število gradov/utrdb ali pa ugodno toplo podnebje ki omogoča da se dela vino. Gorenska ima visoke gore, alpsko podnebje, ljudje smučajo ... Zato mislim da je karta pokrajin v slovenski Wikipediji napačna.

Sem prepričan da tudi če bo politika uresničila nove regije, se identiteta ljudje ne bo spreminila. Ne verjamem do bom kdaj srečal človeka ki bo od sebe rekel da je Podravec. Verjetno bo kar rekel da je Štajerc tako kot bo rekel človek iz Črnomelja da je Belokranjc:-) Veselim se na Vaš odgovoršvabo 11. marec 2008

Brisanje prispevka Zeleni Jurij od uporabnijka MajaWeiss5 junija 2011[uredi kodo]

Zanima me, zakaj se je popolnoma izbrisalo izredno kvaliteten prispevek o Zelenemu Juriju tega uporabnika ? Zakaj ni se naredilo novo stran o Zelenemu Juriju? Takšno brisanje izgleda kot da nekateri uporabniki Wikipedije hočejo na vsak način res preprečiti da se bi članek o Beli krajini izpolneval. Kaj so razogi za takšno nepremišljeno in nedozorelo ravnanje? Jaz to štejem kot internetni vandalizem. zato sem danes prekopiral prispevek od MajaWeiss5 in naredil nov članek o Zelenemu Juriju.švabo 17:30, 5. maj 2012 (CET)

Prispevek je bil brisan, ker je bil skopiran s te spletne strani. In prispevka ni brisala MajaWeiss5, ampak Uporabnik:Dbc334 (glej tale diff), kar je lepo vidno iz zgodovine urejanj. V bodoče se najprej prepričaj, kdo je izvedel kakšno dejanje, preden greš obtoževat uporabnike prek strani za pogovor z uporabnikom.— MZaplotnik prispevki 17:54, 5. maj 2012 (CEST)
Predlagam, da se ustvarij zunajno povezavo na to spletno stran namesto da se enostavno briüe prispevek. Jaz nisme vedel da je uporabnica MajaWeiss5 v juniju 2011 enostavno prekopirala drugeo spletno stran.Razlog za razveljavjene ni niker naveden! švabo (pogovor) 17:58, 5. maj 2012 (CEST)

Ponovno: obstaja zavihek zgodovina strani in v njem so shranjene vsa urejanja. Ni res, da je MajaWeiss5 dodala skopirano vsebino, to je naredil anonimni uporabnik v maju 2011 (glej tale diff). In razlog za brisanje je naveden v povzetku urejanja - jasno piše - copypaste iz http://www.ajdi.org/jurij.html, + slog. Vabljen si, da članek Zeleni Jurij napišeš na novo, s svojimi besedami, in si pomagaš v več viri, tudi tistimi, ki so navedeni v članku na ajdi.org. MZaplotnik prispevki 18:10, 5. maj 2012 (CEST)

Slovnične napake[uredi kodo]

Te ko so pa tako pametni in kritizirajo slovnične napake naj jih raje same popravijo. Na ta način bi lahko nekaj produktivnega prispevali ne pa samo kritizirali in izpostavljali druge uporabnikešvabo 17:30, 5. maj 2012 (CET)

Hvala za zelo konstruktiven komentar.— MZaplotnik prispevki 17:54, 5. maj 2012 (CEST)

Bela krajina kot samostojma pokrajina[uredi kodo]

Ne strinjam se z izjavo da "štejemo Belo krajino včasih kot del Dolenjske". Kdo to dela? In kaj je razlog zato? Je razlog utemeljen? Po mojem ni smiselno mešati statistične regije, nove regije ki jih politika bi rada ustanovila in zgodovinske pokrajine. To pomeni tudi da bi se moralo spremeniti podatke za mesta in naselja v Beli krajini. Razločiti se bi moralo med pokrajino, statistično regijo in politično regijo. S tem bi lahko bil vsak uporabnik zadovoljen. švabo (pogovor) 18:29, 8. maj 2012 (CEST)

Brisanje prispevkov[uredi kodo]

Prosim, da ne izbrišite: "Belo krajino štejejo za pravega biserja med slovenskimi pokrajinami. Ker je imela v preteklosti precej svojsten razvoj, zato se v marsičem od njih tudi razlikuje. Najbolj je pokrajino zaznamovalo izseljevanje ljudi od srede 19. stoletja naprej" s komentarjem da naj bi to bila NESMISEL. Takšni poniževalni komentarji ne pripomagajo k izboljšanjem članka. Da je presoja stroke o lepoti Beli krajini takšna kot je opisana se lahko z lahkoto dokaže.švabo (pogovor)

Potem pa dokaži z virom, do takrat je izjava o lepoti na žalost subjektiven nesmisel - vsaj s stališča enciklopedije. Poleg tega, "precej svojstven razvoj" je imela vsaka slovenska pokrajina, tako da ne vem zakaj bi moralo biti to poudarjeno v uvodu. — Yerpo Ha? 17:42, 1. julij 2013 (CEST)

Belokranjci nasprotujejo, da je Bela krajina del dolenjske? Slovenija je sestavljena iz večih pokrajin in največja izmed njih je Kranjska, katera se ločuje na zgornji "gornji" del (gorenjska), sredinski del "notranji" (notranjska) in spodnji del "dolnji" (dolenjska). Belo krajino je v 12. stol. višnjegorska vojska osvojila od Ogrskega kraljestva in priključila v spodnjo Kranjsko regijo drugače imenovano dolenjska. Izraz Bela krajina je novejši prvotno se je imenovala Metlika po mestu Metliki.