Pogovor:Balkan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Marmarsko/Mramorno morje[uredi kodo]

V članku o Evdoksu in Hevelu sem uporabil ime »Mramorno morje«, pa vidim, da je 'zaukazana' raba Marmarsko morje ali kot so mu rekli v rimskem času Propontis. --XJam 10:30, 15 jul 2004 (CEST)

No, pa saj v članke o zgodovinskih osebah po svoje sodijo tudi bolj arhaični izrazi, kajne? :) Drugače pa mislim, da bi pri izrazu Mramorno morje moralo v spodobnem slovarju slovenščine, če bi ta obstajal, pisati: »raba peša«. Ne nazadnje verjetno tudi zato, ker je sam izraz ilirizem - če izraz že prevajamo, bi bilo prav »Marmorno morje«. --Peterlin 10:59, 15 jul 2004 (CEST)
Imaš prav, ja. SSKJ ima sicer starinski izraz »mrámoren« za »marmoren«. Najprej sem že mislil, da sem zapisal narobe. Da je to starejši izraz, bi omenil v nanovo tvorjenem članku. Starejši in starinski izrazi so nadvse dobrodošli.

Balkan/Balkanski polotok[uredi kodo]

Članek verjetno govori tudi o Balkanskem polotoku - ali je potem potreben še en članek? --XJam 11:52, 15 jul 2004 (CEST)

Še vedno mislim, da bi morali pojme razločiti in v geografskem smislu uporabljati Balkanski polotok (in Balkan kot gorovje), v ostalih (političnem, kulturnem...) pa pa "ponarodelo" Balkan --Uporabnik:ILipovšek 11:52, 18 dec 2011 (CEST)


Balkan vs. JV Evropa[uredi kodo]

Balkan ni JV Evropa. Samo besedo Balkan sploh ne bi smeli uporabljati za opisovanje kakršnih koli geografskih značilnosti (razen gorovja); resda je to že ponarodelo, ampak je strokovno napačno. V gimn. sploh nisi smel omeniti Balkana, da je to kakšna geografska enota, tu pa jo enačimo z JV Evropo. LP, --Klemen Kocjančič 07:02, 14 julij 2005 (CEST)

Jaz se pa iz šole spomnim Balkanskega polotoka. V Enciklopediji Leksikografskega zavoda Zagreb je obsežen članek o Balkanskem polotoku. Tudi v Atlasu svijeta istega zavoda je posebna karta Balkanskega polotoka. Izgleda da je nekdo (neki) "ukinil" Balkanski polotok. Verjetno takrat ko se je začel geografki pojem mešati z razvitostjo in političnimi razmerami in se je postavilo vprašanje ali je Slovenija na Balkanu ali ne. --Janez Novak 07:11, 14 julij 2005 (CEST)
Predlagam prestavitev na Balkanski polotok, ker pa ni enotno mnenje se bi lahko "zgodilo prestavljanje nazaj". --Janez Novak 07:14, 14 julij 2005 (CEST)

Najvišji vrh Balkana?[uredi kodo]

Zaradi praktičnih razlogov, predvsem pridobivanja podatkov, pa meje pogosto potegnemo kar po mejah držav, in ker je bila nekdanja Jugoslavija večinoma na Balkanu, v svetu največkrat tudi vse njene naslednice prištevajo k balkanskim državam, tako tudi celotno Slovenijo, in na primer navajajo, da je najvišji vrh Balkana Triglav.

Trditev o Triglavu kot najvišjem vrhu Balkana ne more biti točna, četudi potegnemo severno mejo Balkana po Savi Dolinki in Soči. Brez dvoma na Balkanu namreč ležijo vsaj še Musala (2925 m), Olimp (2917 m) in Mala Musala (2902 m). Gre skratka za čisto balkansko trditev... :) --Peterlin 10:43, 29 marec 2007 (CEST)

Encyclopaedia Britannica[uredi kodo]

http://www.britannica.com/eb/article-9110555/Balkans

Balkan Peninsula easternmost of Europe's three great southern peninsulas, comprising Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Kosovo, Montenegro, Macedonia, Albania, Bulgaria, Romania, and Moldova.

The Balkans are bordered by Italy on the northwest, Austria and Hungary on the north, Ukraine on the north and northeast, and Greece and Turkey on the south. The region is washed by…

Zelo zabavno - Angleži črtajo Grčijo iz Balkana in imajo Slovienijo na balkanskem seznamu!!!

Ampak to je zato, ker MI ne ločimo pojmov Balkanski polotok, Balkan (kot gorovje) in Balkan (kot politično-kulturno-zgodovinski pojem). Angleži pa mislim, da uporabljajo pojem Balkans, kar bi ustrezalo našemu politično-kulturnemu Balkanu.---ILipovšek

Sprememba prve slike[uredi kodo]

Predlagam, da se spremeni prva slika v članku, saj je zastarela in popolnoma nepotrebna. Ta je mnogo boljša od zdajšnje. V kolikor bi sliko znal spremeniti, bi to storil, a temu žal ni tako. --Gregor (pogovor) 23:16, 8. junij 2013 (CEST)

Sem uredila.--Irena 23:54, 8. junij 2013 (CEST)