Pogovor:Abeceda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Pomen?[uredi kodo]

V SSKJ je pomen abeceda razložen samo kot »zaporedje črk«. Ali je to zato, ker jezikoslovci ne ločijo med naborom in zaporedjem črk in ima abeceda v slovenščini v resnici poleg vrstnega reda tudi pomen »sistem pisanja s črkami« (npr. latinica - je to latinska abeceda)? --romanm (pogovor) 01:09, 10 apr. 2005 (CEST)

Druge abecede[uredi kodo]

Je kakšen poeseben razlog, da manjkajo armenska, arabska, ugaritska idr. abecede(če se omejim samo na tiste, o katerih sem do sedaj sproduciral članke)? --Heretik 07:12, 3 maj 2005 (CEST)

Ja, nihče jih ni (še) dodal :) --AndrejJ 07:33, 3 maj 2005 (CEST)
Vprašanje, ali res vse sodijo v članek o abecedi. Za armensko se verjetno bolj ali manj strinjamo, da sodi med abecede v enaki meri, kot sodita mednje cirilska azbuka in grški alfabet. Ugaritska in arabska pa sta pravzaprav abdžida in ne abecedi; podobno recimo tudi amharščina ne pozna abecede, temveč abugido, enako velja tudi za hindijščino, malajalščino in ostale indijske pisave. Nasploh se mi zdi, da v članku mešamo pisave in abecede – pod naslovom »Naravne abecede« imamo recimo navedene latinico, cirilico itd. Po mojem bi bilo bolje ugaritsko, arabsko in druge pisave obravnavati v članku o pisavah, v članku o abecedi pa se lahko podrobneje posvetimo latiničnim abecedam. --Peterlin 10:36, 3 maj 2005 (CEST)