Pogovor:Škofija

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Od krščanskih cerkva poznata delitev na škofije, kolikor mi je znano, samo rimsko-katoliška in anglikanska cerkev. Se motim? --Peterlin 10:27, 19 julij 2005 (CEST)

Tudi luterani imajo škofijo (pri nas ena). lP, --Klemen Kocjančič 10:33, 19 julij 2005 (CEST)

Ne imenujejo se luterani ampak evangeličani! --Janez Novak 14:10, 27 september 2005 (CEST)

SSKJ:

  • luteran -a m (a) star. protestant, evangeličan
  • luteranec -nca m (a) raba peša protestant, evangeličan

--AndrejJ 15:33, 27 september 2005 (CEST)


Ko še nisem bil v penzjonu sem bil dvakrat na obisku pri neki firmi v Murski Soboti. Na večerji oziroma kosilu smo diskutirali o marsičem (predvsem pa ne o službenih zadevah). Ne vem kako je nanesla diskusija tudi na religije in predvsem primerjavo različnih religij. Eden od vernikov prekmurske (tam imajo škofa) cerkve, ki ni rimokatoličan je izrazito poudaril da se imenujejo evangeličani. Verniku bi pač verjel, da ve v kateri cerkvi je ud.
Tudi evangeličani so v SSKJ:
  • evangeličan in evangeličan -ana m (a a; a) protestant: prebivalci okrajine so po veri večinoma evangeličani.
Poženi še najdi.si z pojmom evangeličan.
Pa kot pravite: "Če ti ni9 všeč popravi".
Popravljam. --Janez Novak 15:53, 27 september 2005 (CEST)

Janez, samo omenjam, da z izrazom luteran(ec) ni nič narobe, obstaja pač več izrazov za isti pojem/stvar. Slovar sicer omenja, da raba peša. --AndrejJ 16:05, 27 september 2005 (CEST)

Andrej, nikjer nisem trdil da je z izratom "luteranec" kaj posebno narobe. Samo ker je ta škofija v Prekmurju in se oni imenujejo "evangeličani" je po mojem mneju to pravi izraz za evangeličanske/protestanske/luteranske vernike/škofijo. --Janez Novak 16:19, 27 september 2005 (CEST)

Hm, Janez, navajam: Ne imenujejo se luterani ampak evangeličani!? --AndrejJ 16:28, 27 september 2005 (CEST)

Izraz luteran se nanaša na vejo evangeličanske Cerkve. Evangeličanska ali protestantska Cerkev se namreč deli na luteransko vejo (po Martinu Luthru), na kalvinsko vejo (po Jeanu Calvinu) in na cvinglijansko vejo (po Huldreichu Zwingliju), morda pa še na katero - jaz poznam te tri. Izraz luteran je torej bolj natančen kot evangeličan, čeprav sem že doživel, da je bil ta izraz uporabljen v pejorativnem pomenu v pač pretežno katoliški družbi. Tako je torej prav, da se upošteva želja vernikov - pripadnikov evangeličanske Cerkve - in se jih imenuje evangeličani.

Mislim pa (ne me držat za besedo), da tudi v Ljubljani na Gosposvetski ulici na cerkvi piše nekaj v smislu "luteranska evangeličanska cerkev". Sem pa zagotovo podobne napise našel po cerkvah po Nemčiji in Švici - očitno čutijo potrebo, da natančneje definirajo, čigave nauke točno sledijo.

Glede na to, da je namen enciklopedije, da nudi čimveč informacij, se mo zdi smiselno omeniti, da gre za evangeličansko Cerkev luteranske veje. Glede škofije pa stvar ni dvoumna - trenutni škof evangeličanske Cerkve v Sloveniji je Geza Erniša.--mihec 17:12, 27 september 2005 (CEST)