Pojdi na vsebino

Pivka (ptič)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pivka

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Piciformes (plezalci)
Družina: Picidae (žolne)
Rod: Picus
Vrsta: P. canus
Znanstveno ime
Picus canus
Gmelin, 1788

Pivka ali siva žolna (znanstveno ime Picus canus) je ptič iz družine žoln, ki živi tudi v Sloveniji.

Pivko je na prvi pogled podobna svoji bližnji sorodnici zeleni žolni, od katere se loči predvsem po manjši naglavni rdeči kroni pri samcih. Od zelene žolne ima tudi krajši vrat, tanjši kljun in nekoliko bolj okroglo glavo. Po zgornjem delu telesa je pivka olivno zelene barve, spodnji del je svetlo siv, zgornja stran repa pa je rumena. Letalna peresa so črna z belimi pokončnimi progami. Glava je siva s črnimi, brkam podobnimi lisami po licih, tudi okoli oči ima črno liso. V dolžino zraste med 25 in 28 cm, tehta pa med 130 in 180 grami.

Pivka na deblu drevesa
Picus canus

Pivka se zadržuje v listnatih in mešanih gozdovih. Spomladi samec teritorij označuje z bobnanjem, ki traja dve sekundi. Gnezdi od maja do junija, samice pa v gnezdo odložijo od 5 do 10 jajc. Mladiči se izvalijo po 15 do 17 dneh, za vzgojo pa skrbita oba starša. Mladiči se speljejo po štirih tednih.

V poletnem času se pivka hrani z ličinkami in žuželkami, pozimi pa predvsem s semeni. Pogosto obiskuje ptičje hranilnice, kjer pogosto kljuva tudi nastavljeno maščobno pičo.

Zvočni posnetek pivke iz osrednje Himalaje

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. BirdLife International (2012). »Picus canus«. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 2012.2. Svetovna zveza za varstvo narave. Pridobljeno 17. januarja 2012.
  • Gorman, Gerard (2004). Woodpeckers of Europe: A Study of the European Picidae. Bruce Coleman Books. ISBN 1-872842-05-4.