Pindaja

Pindaja
Pindaja se nahaja v Mjanmar
Pindaja
Pindaja
Location in Burma
Koordinati: 20°57′0″N 96°40′0″E / 20.95000°N 96.66667°E / 20.95000; 96.66667
Država Burma
Upravna enotadržava Šan
OkrožjeTaundži
Mestno okrožjePindaja
Prebivalstvo
 (2005)
 • Religija
Budizem
Časovni pasUTC+6.30 (MST)

Pindaja (burmansko ပင်းတယမြို့) je mesto v državi Šan v Mjanmarju. Leži v zahodnem delu države v mestnem okrožju Pindaja v okrožju Taundži. Znano je predvsem po svojih apnenčastih jamah, imenovanih jame Pindaja, v katerih je na tisoče Budovih podob, namenjenih čaščenju v stoletjih. Je tudi eno izmed mest, ki gosti potujočo tržnico vsak peti dan. [1]

Pindaja je na nadmorski višini 1183 m ob jezeru Pone Ta lote.

Pindaja je eno ključnih mest, v katerih izdelujejo dežnike v lokalnem slogu iz šanskega papirja. V četrti Ngetpjaudau je okoli 20 točk, na katerih si turisti lahko ogledajo izdelavo tradicionalnih dežnikov.

Na zahodnem pobočju Pjadalin je prazgodovinska jama, ki je bila prvič odkrita leta 1960. V jami so vidne jamske poslikave.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Po lokalni legendi izraz pindaja izhaja iz besede pinguja, kar pomeni v prevodu iz burmanščine ubiti pajka. Nekoč naj bi v jamah živeli veliki pajki, ki so ujeli lokalno princeso. Princesa je bila rešena, ko je pajka velikana z lokom in puščico ubil princ. Ko je bil pajek ubit, je princ vzkliknil, da je ubil pajka. Tako je vzklik postal ime regije in mesta Pindaja.

Jame Pindaja[uredi | uredi kodo]

Notranjost jame, 2010

Starodavne jame so približno eno miljo jugozahodno od mesta. Do njih se da pripeljati z avtomobilom, vztrajnejši pa lahko gredo po 200 stopnicah, ki vodijo do vhoda v jamo. Kompleks je labirint, sestavljen iz številnih jam.


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Fifth day markets«. JourneysMyanmar. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. decembra 2008. Pridobljeno 27. septembra 2008.


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]