Peter zataji Jezusa (Rembrandt)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Peter zataji Jezusa
Dutch: De verloochening van Petrus
UmetnikRembrandt
Leto1660
Vrstaslika
Tehnikaolje na platnu
PredmetTri dejanja Jezusovega zanikanja apostola Petra, kot so opisana v štirih evangelijih Nove zaveze..
Mere154 cm × 169 cm
KrajRijksmuseum, Amsterdam
LastnikRijksmuseum
Pristopna številkaSK-A-3137

Peter zataji Jezusa ali Zanikanje svetega Petra je Rembrandtova slika iz leta 1660, ki je zdaj v Rijksmuseumu v Amsterdamu. Upodablja Petrovo zanikanje, dogodek v Jezusovem pasijonu.

Po zadnji večerji je bil Jezus aretiran in priveden v hišo velikega duhovnika Kajfe na sojenje. Apostol Peter je šel za Jezusom, kjer ga je služabnica prepoznala kot enega od Jezusovih privržencev. Peter v beli halji gestikulira z zanikanjem, kar dva oborožena stražarja opazujeta na levi. V ozadju Kristus gleda čez ramo, ko ga vodijo proti Pilatovemu dvoru.

Slika je velika 154 cm × 169 cm. Podpisana je z datumom "Rembrandt 1660".[1]

Apostol Peter z levo roko prikazuje gesto zanikanja kot odgovor na obtožbe služabnice velikega duhovnika Kajfe, ki je postavljena na njegovo desno in ima svečo. Na levi strani slike se prikažeta dva stražarja v oklepu, od katerih eden sedi. V ozadju na desni priklenjeni Jezus gleda čez ramo, ko ga vodijo stran.

Rembrandt ni nikoli odpotoval v Italijo, kot so to storili mnogi njegovi sodobniki. Zato se domneva, da je njegova obravnava teme, kot je Zanikanje, v veliki meri izhajala iz grafik, ki temeljijo na tujih delih. V tem primeru gre za dve gravuri, obe na podlagi slike flamskega umetnika Gerarda Seghersa. Prva gravura je Schelte a Bolswerta[2], druga gravura pa Giovannija Antonia de Paolija.[3]

Potem ko je slika prešla skozi roke več zbiralcev in trgovcev umetniških del na Nizozemskem in nato v Franciji, je bila skupaj z 118 drugimi deli leta 1781 prodana Katarini II. Ruski. Ostala je v zbirki muzeja Ermitaž v Sankt Peterburgu, dokler jo ni na skrivaj z drugimi deli prodala vlada Sovjetske zveze. Leta 1933 jo je kupil Rijksmuseum v Amsterdamu.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Rijksmuseum
  2. British Museum
  3. Henkel, M. D. (april 1934). »The Denial of St. Peter by Rembrandt«. The Burlington Magazine for Connoisseurs. 64 (373): 153–155, 158–159. JSTOR 865663.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Roberta D'Adda, Rembrandt, Milano, Skira, 2006.
  • M.D. Henkel The Denial of St Peter by Rembrandt The Burlington Magazine, april 1934


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]