Peter Lovšin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Redakcija dne 14:53, 24. maj 2009 od MauritsBot (pogovor | prispevki) (robot Dodajanje: pl:Peter Lovsin Spreminjanje: en:Peter Lovšin; kozmetične spremembe)
Jump to navigation Jump to search

Peter Lovšin, tudi Pero Lovšin, slovenski pevec zabavne glasbe, * 27. junij 1955, Ljubljana.

Maturiral je na Gimnaziji Moste v Ljubljani, leta 1980 pa je s temo »Pornografija – družbeni pojav« diplomiral na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo Univerze v Ljubljani. Do leta 1997 je deloval kot novinar, urednik in reporter, odtlej pa je samostojni kulturni delavec.

Glasbena kariera

Leta 1977 je s sociologom Gregorjem Tomcem ustanovil skupino Pankrti, ki je delovala do leta 1987 in je bila vzor kasnejši punk rock sceni, ki se je razvila v Sloveniji in Jugoslaviji.

Preden je začel s zelo uspešno samostojno glasbeno kariero je ustanovil še rock skupino Sokoli. Sokoli so bili svoj čas prav tako najbolj udarna slovenska rock skupina in so prejeli tudi številna priznanja. Zaznamoval jih je trd zvok, po katerem so se razlikovali od drugih podobnih slovenskih bandov.

Znan je tudi po temu, da je do uspeha pomagal številnim mladim bendom, npr. Big Foot Mama. Kasneje je, kot solo izvajalec, napisal še več hitov, ki so zaznamovali različna obdobja: Hiša nasprt sonca, Najboljši par, Julita, Najboljš je bit zadet, Sam en majhen poljub, Dobri profesor, Tečaj romantike, Slovenija gre naprej, Tja čez reko...

Skupaj z Vladom Kreslinom in Zoranom Predinom je leta 2000 posnel slovensko nogometno himno »Slovenija gre naprej«, za katero je napisal besedilo in ki je še vedno najbolj prepoznavna slovenska športna himna.

Zadnje plošče je snemal na Jamajki z legendarnimi The Wailers, skupino Boba Marleyja, in s producentom Brianom Jobsonom, ki je produciral tudi No Doubt in Eurythmics.

Zadnji singl »Happy Hour« iz istoimenske plošče, ki je v bistvu "side projekt", je prav tako posnel z Brianom Jobsonom na Jamajki, kamor se rad vrača. Videospot zanj je posnel slovenski režiser Jan Cvitkovič. Sicer je plošča Happy Hour v angleščini ter namenjena pretežno tuji publiki in pod okrilje so jo vzeli tudi Svetovno Društvo novinarjev za golf in tenis, kar je po njegovih besedah ironično, glede na to, da je bil vedno proti pretiranemu snobizmu. V Sloveniji je bil singl še pred izdajo izglasovan za popevko tedna na Valu 202, čeprav plošča ni osredotočena na slovenski trg.


Prejel je tudi veliko nagrad:

7. sekretar SKOJA, najboljša jugoslovanska rock skupina, 1979

Vjestnik, naj pevec leta 1982

Sokoli, zlata nota za naj skupino 1993

Sokoli, zlata nota za naj album 1993

Sokoli, zlata plošča, več kot 25.000 prodanih izvodov (Marija pomagaj).

Solo kariera, zlati petelin za naj ploščo 1998 ( Zadnji križarski pohod).

Bumerang, nagrada za življenjsko delo, 2004

in še nekaj drugih.

Diskografija

Albumi (po Pankrtih):

 • 1989 Sokoli - Bitka za ranjence
 • 1990 Sokoli - Marija pomagaj
 • 1992 Sokoli - Satan je blazn zmatran
 • 1993 Peter Lovšin in Vitezi o'bložene mize - Hiša nasprot sonca
 • 1995 Peter Lovšin & Vitezi Om'a - Dolina kraljic
 • 1997 Peter Lovšin - Zadnji križarski pohod
 • 1998 Peter Lovšin & KUD Idijoti - Osmi sekretar SKOJ-a 88-98
 • 1999 Peter Lovšin - Dan odprtih vrat
 • 2000 Za vedno IN - Slovenija gre naprej
 • 2001 Peter Lovšin - Izlet
 • 2003 Peter Lovšin - Tečaj romantike
 • 2005 Peter Lovšin - VEČ muz'ke

Glej tudi

Zunanje povezave