Pet prijateljev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Pet prijateljev je zbirka knjig Enid Blyton. Osebe v knjigi so izmišljeni otroški detektivi in njihov pes. Ves čas doživljajo pustolovščine in Anne jih ima včasih kar dovolj. Vendar jih njihov pes vedno čuva in spi samo z enih ušesom, saj je neprestano na preži. Otroci ga imajo zelo radi. Zbirka obsega 21 knjig, nekatere so tudi svetovne uspešnice, kajti ta zbirka je pri mladih zelo priljubljena. Je primerna za vse generacije.

Knjige[uredi | uredi kodo]

 1. Na otoku zakladov
 2. Novim dogodivščinam naproti
 3. Na skrivnostni sledi
 4. Na potepu
 5. Na lovu za tihotapci
 6. V cirkuškem taboru
 7. Znova na Kirrinovem otoku
 8. Skrivnost fantomskega vlaka
 9. S kolesi na pot
 10. V pasti
 11. Cigančica Jo
 12. Luč v svetilniku
 13. V megli
 14. V krempljih ugrabiteljev
 15. Skrivni rov
 16. Letala v viharni noči
 17. Skrivnost starega stolpa
 18. Zaklad grajskih ječ
 19. Svetilnik na hudičevih skalah
 20. Skrivnost šepetajočega otoka
 21. Zadnja pustolovščina

Osebe[uredi | uredi kodo]

 • Anne za razliko od ostalih ne mara pustolovščin in se raje ukvarja s pospravljanjem in drugimi hišnimi opravili.Včasih zna pokazati tudi kremplje. Velikokrat uživa, ko igra gospodinjo. Rada pospravlja, kuha in briše.
 • Dick je pravzaprav najprijetnejši karakter zaradi svojega očarljivega humorja. Star je toliko kot George. Kljub temu, da se zdi, da je najbolj povezan z bratom Julianom, iz knjig izžareva prijateljstvo s sestrično George. Večkrat rad malo zbada in dreza svojo mlajšo sestro Anne, pa tudi George.
 • George je pravzaprav dekle z imenom Georgina. Neskončno si želi biti fant in je tudi zelo sposobna. Vsak, ki misli, da je fant, mu je do konca življenja hvaležna. Njen oče jo edini kliče Georgina, saj mu ni všeč, da se obnaša kot fant. Z Anne hodita na isto šolo. Tam ji je lepo, ker ima s seboj psa Timmyja, svojega najboljšega prijatelja. George je izjemno svojeglava in se velikokrat prepira z očetom.
 • Julian je najstarejši član peterice. Pogosto je glavni, saj je najstarejši. Je resen, pameten, prijazen, na trenutke pa tudi zelo prepričljiv in odrasel. Največkrat on in Dick razvozlata uganko, saj sta najpametnejša.
 • Stric Quentin je znanstvenik in ne mara otrok.Ni mu všeč, ker so zanj veliko preglasni.Za seboj loputa vrata, da se trese cela hiša. Je Georgin oče.
 • Teta Fanny je prijazna do otrok in jih pogosto brani pred stricem Quentinom, saj je zelo vzkipljiv. Je Georgina mati.
 • Timmy (Timothy ali Tim), je pes čistokrvni mešanec. Je zvest in popolnoma vdan svoji gospodarici George. Velikokrat prijatelje tudi rešuje iz težav, zato je njihov peti prijatelj. Je odličen čuvaj.