Perioda periodnega sistema

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Periodni sistem kemijskih elementov

Perioda periodnega sistema je vrstica periodnega sistema elementov, ki je urejena tako, da so elementi s sorodnimi kemijskimi lastnostmi zapisani v isti vertikalni koloni – skupini periodnega sistema. V tako urejenem sistemu se z naraščanjem vrstnega števila podobne kemijske lastnosti elementov v vsaki naslednji vrstici periodično ponavljajo.

Alkalijske kovine, na primer, so razvrščene v prvo skupino (kolono) periodnega sistema. Zanje je značilna velika reaktivnost in tendenca, da z oddajanjem enega elektrona prehajajo v oksidacijsko stanje +1 in dobijo elektronsko konfiguracijo žlahtnega plina.

Periodične trende lastnosti sodobna kvantna mehanika pojasnjuje z elektronskimi ovojnicami: vsaka naslednja perioda ima eno elektronsko ovojnico več kot prejšnja. Elementi v blokih s in p v isti periodi na splošno ne kažejo trendov ali podobnih lastnostih. V teh blokih so trendi bolj izraziti v kolonah (skupinah). V bloku d so trendi v periodi bolj izraziti, v bloku f pa so si elementi zelo podobni, predvsem lantanoidi.

Standardni periodni sistem elementov ima sedem period, ki ustrezajo sedmim elektronskim ovojnicami.