Pepi in njegovo gnezdo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pepi in njegovo gnezdo  
AvtorAleksandra Pinterič
DržavaSlovenija
Jezikslovenski jezik
ZaložnikZavod VISTA
Datum izida2009
Žanrpravljica
Vrsta medijaknjiga
Št. strani31
Klasifikacija
COBISS ID245889536

Pravljico z naslovom Pepi in njegovo gnezdo je napisala pisateljica Aleksandra Pinterič, ilustrirali pa so jo učenci 1. razreda OŠ Murska Sobota. Izdana je bila leta 2009 s strani Zavoda Vista v Murski Soboti.

Knjiga je prejela zlato nalepko z NOMINACIJO 2010 za Najboljšo ekološko slikanico.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Štrk Pepi na poti v domači kraj razmišlja o tem, kako bi naredil gnezdo za svojo štorkljo. Ker mu iskanje primernih vej povzroča dolgočasje, se odloči, da naredi gnezdo iz odpadkov, ki jih išče na divjih odlagališčih. Prime se ga lenoba in vsak dan na svoje gnezdo doda nekaj novega, da lažje uživa v svoji ležernosti, kjub opozorilom ostalih štrkov. V nevihti se zgodi, da gnezdo raznese in takrat štrk Pepi v srcu začuti, da ni ravnal prav. Takrat mu pri gradnji gnezda iz vej pomagajo prijatelji in tako štrk Pepi spozna lepoto medosebnih odnosov.

Glavni literarni lik[uredi | uredi kodo]

Štrk Pepi je bil na začetku pravljice zelo samozavesten, odločen, vendar len. Na mnenja svojih prijateljev se ni oziral. Ko pa mu je nevihta nekega dne raznesla gnezdo, mu je bilo žal, da že prej ni poslušal svoje prijatelje. Takrat je spoznal, da ne sme biti več tako svojeglav.

Analiza pravljice[uredi | uredi kodo]

- okrasni pridevniki: domači kraj, dolga pot, trdno in varno gnezdo, visok prostor, najlepše gnezdo, najtrdnejše gnezdo, enkratno gnezdo, briljanten načrt, sivi oblaki, bistra glava, divje odlagališče, sosednji štrki,...

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]