Pelle Ohlin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pelle Ohlin
RojstvoPer Yngve Ohlin
16. januar 1969({{padleft:1969|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:16|2|0}})[1][2][3]
Stockholm
Smrt8. april 1991({{padleft:1991|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:8|2|0}})[4][2][3] (22 let)
Kråkstad[d][4][5]
DržavljanstvoFlag of Sweden.svg Švedska
Poklicpevec, glasbenik

Pelle Ohlin (16.1.1969 - 8.4.1991) , bolje poznan pod psevdonimom Dead , je bil Švedski vokalist najbolje poznan kot vokalist legendarne Norveške Black Metal zasedbe Mayhem. Preden je odpotoval iz Švedske na Norveško je imel svoj band poimenovan Morbid.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Pelle Ohlin je bil rojen v Vasterhaninge (jugozahodno od Stockholma). Že kot otrok je bil fasciniran s smrtjo. Ko je bil star tri leta je padel v ledeno vodo. Takrat je bila njegova izkušnja s smrtjo. Od takrat je postal obseden in je hotel umret. Naslednja taka izkušnja se je ponovila , ko je dopolnil 10 let. Namreč je drsal na ledu , padel in mu je počila vratenica , ko so ga pripeljali v bolnišnico so ga razglasili za mrtvega. To je on bolje opisal v enem od intervijujev nekako takole : Da je takrat slišal neko glasbo , ki jo je kasneje izvajal (Black Metal) in videl neko žensko ter belo luč in nek tunel. Bil je mrtev a je ponovno odprl oči. Nekaj let kasneje je imel notranje krvavitve katerih razlog ni bil znan. Po žilah mu je zmanjkalo krvi .... to je bila njegova tretja izkušnja z onstranstvom. Takrat je bil klinično mrtev nekaj minut. Seveda po nekaj takih izkušnjah je postal še bolj fasciniran s smrtjo in depresiven.

Kariera[uredi | uredi kodo]

Pelle je imel idejo o popolno zlobni glasbi "Evil Metal". Leta 1985 si je zamislil svoj band Ohlin Metal ampak žal brez nikakršnega uspeha. Ampak še isto leto je skupaj z basistom znanim pod imenom Slator ustvaril band z imenom Scapegoat ampak tudi brez uspeha. Leto dni kasneje se Pelle in Slator odločita ustvariti band Morbid kjer so izdali demo December Moon. Leta 1988 je Pelle zapustil Morbid in odšel na Norveško k Mayhem. Z Mayhem je izdal Live In Leipzig.

Osebnost[uredi | uredi kodo]

Pelle Ohlina veliko glasbenikov opiše kot depresivnega in neobičajnega. Bobnar zasedbe Mayhem ga opisuje kot "zelo čudno osebnost .... depresivnega , melanholičnega in temnega" Podobno kot ga je opisoval kitarist Euronymous nekoč je izjavil "Jaz resno mislim , da Dead ni mentalno zdrav". Seveda on res ni moral uživati življenje , saj je storil samomor pri komaj 22ih letih. Pa v Leipzigu je dejal : "Jag är inte en människa. Det här är bara en dröm, och snart vaknar jag. Det var för kallt och blodet levrades hela tiden" (Prevedeno : Jaz nisem človek. To so le sanje , in kmalu se bom zbudil. Bilo je pre mrzlo zato je kri zmrznila vse čas) Čeprav osebnost tega glasbenika ni nihče poznav najbolje.

Predstave[uredi | uredi kodo]

Pelle je bil odličen showman. Preden je šel na oder si je nadel "corpsepaint" (belo-črno barvo s katero je spominjal na truplo) ter oblekel oblačila katera jih je teden dni pred nastopom zakopal v zemljo , da so dobila videz gnitja. Nekega dne med turnejo z Mayhem je našel mrtvega Krokarja katerega je spravil v plastično vrečko in ga kasneje uporabil kot udihavanje vonja smrti za izpiracijo. Nekoč je razložil kako se znebiti "poserjev" na njihovih knocertih : Prišlo je okoli 300 ljudi odigrali so prvo pesem po drugi pesmi so začeli metati prašičje glave čez oder , da jih je ostalo le 50 gledalcev.

Samopoškodbe in samomor[uredi | uredi kodo]

Dead se je večkrat rezal z velikimi ostrimi noži in razbitim steklom. Leta 1990 v Sapraborghu si je prerezal arterije , da je takoj po nastoupu moral v bolnišnico. Žal pa se je leta 1991 odločil za samomor. Živel je v provinci mesta Oslo v Krakstadu. Kjer je naredil svoj poslednij korak. Najprej si je prerezal zapestja in vrat , da bi izkrvavel ampak , ker je trajalo preveč časa je vzel puško in se ustrelil v glavo. Prej pa je na list napisal "Excuse all the blood" , kar predsatvlja njegov temni smisel za humor. Slika njegovega samomore je objavljena na plati Mayhem albuma Down Of The Black Hearts.

Pokopan je na Švedskem dne 26. aprila. 1991 od 10. uri pri Österhaninge kyrka na pokopališču Österhaninge kyrkogård.

  1. https://web.archive.org/web/20110715064913/http://www.peryngveohlin.com/pics/dead51.jpg
  2. 2,0 2,1 Find a Grave — 1995.
  3. 3,0 3,1 Encyclopaedia Metallum — 2002.
  4. 4,0 4,1 Patterson D. Black Metal: Evolution of the CultFeral House, 2013. — str. 146. — ISBN 978-1-936239-75-7
  5. Patterson D. Black Metal: Evolution of the CultFeral House, 2013. — str. 141. — ISBN 978-1-936239-75-7