Pastirice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pastirice

Motacilla maderaspatensis iz Indije
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Passeriformes (pevci)
Družina: Motacillidae
Horsfield, 1821

Pastirice (znanstveno ime Motacillidae) so družina ptic iz reda pevcev, razširjena po vsem svetu.[1] Opisanih je 69 vrst, ki jih združujemo v pet rodov,[2] med njimi so v Evropi najbolj znane pastirice v ožjem pomenu besede (rod Motacilla) in cipe (rod Anthus).

Opis[uredi | uredi kodo]

V splošnem so pastirice dokaj majhni, vitki ptiči s koničastimi perutmi in srednjimi do dolgimi repi ter velikimi stopali. Kljun je majhen in koničast. Operjenost je raznolika; pastirice imajo denimo kontrastne vzorce črne, sive, bele in rumene, medtem ko so cipe nevpadljivih zemeljskih barv.[1]

Prehranjujejo se z žuželkami in drugimi majhnimi nevretenčarji, ki jih pobirajo s tal ali lovijo na nizkih višinah v zraku, ob pomanjkanju tovrstne hrane pa posežejo tudi po jagodah in semenih. V splošnem so monogamni ptiči, za zarod skrbita oba starša. Prepoznavne so po značilnem guganju z repom med hojo.[1]

Habitat in razširjenost[uredi | uredi kodo]

Večina vrst se zadržuje na odprtem, so ptice travnikov, tundre in savane. Razširjene so po vsem svetu.[1]

Sistematika[uredi | uredi kodo]

Travniška cipa (Anthus pratensis)

Prepoznanih je pet rodov:[2]

Najbližji sorodniki pastiric so ščinkavci.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Winkler, David W.; Billerman, Shawn M.; Lovette, Irby L. (2015). Bird Families of the World. Lynx Editions. str. 521–522. ISBN 978-84-941892-0-3.
  2. 2,0 2,1 Gill, Frank; Donsker, David, ur. (19. januar 2021). »Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits«. IOC World Bird List 11.1. Mednarodna zveza ornitologov. Pridobljeno 2. julija 2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]