Palača parlamenta, Bukarešta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Palača parlamenta
Palatul Parlamentului
Splošni podatki
Arhitekturni slog Pozni neoklasicizem
Naselje Bukarešta
Država Zastava Romunije Romunija
Začetek gradnje 25. junij 1980
Cena čez 10 milijard dolarjev
Tehnični podatki
Velikost 270 m x 240 m x 86 m high
92 m pod zemljo
1.100 sob
12 etaž
s štirimi podzemnimi nivoji v uporabi (in štirimi v gradnji)
Projektiranje in gradnja
Arhitekt Anca Petrescu (glavna arhitektka) + 700 arhitektov[1]

Palača parlamenta (romunsko Palatul Parlamentului), ki se nahaja v romunski Bukarešti, je večnamenska zgradba, v kateri se trenutno nahajata oba domova Parlamenta Romunije[2] ter druge državne in mednarodne ustanove.

Zgradba drži tudi več svetovnih rekordov: največja civilna administrativna zgradba (360.000 m² površine), najdražja administrativna zgradba (do leta 2006 so narasli na 6 milijard dolarjev) in najtežja zgradba[3].

Palača je bila načrtovana in skoraj popolnoma dokončana v času komunistične Romunije kot sedež politične in administrativne moči. Diktator Nicolae Ceauşescu jo je poimenoval kot Hiša republike (Casa Republicii), a jo veliko Romunov imenuje Ljudska hiša (Casa Poporului)[4].

Zasnova[uredi | uredi kodo]

Ceauşescu je hotel zgradbo, v katero bi bili nastanjeni sedeži vseh političnih centrov v državi kot tudi njegova osebna rezidenca. Tako naj bi se v njej nahajali:

Danes se v zgradbi nahajata še sedež SECI-ja, Narodni muzej novejše umetnosti Romunije, Muzej in park totalitarizma in socialističnega realizma,...

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]