Palača Barolo

Palača Barolo
Zemljevid
Druga imenaPalacio Barolo
Splošni podatki
Tippisarne
Arhitekturni slogArt nouveau, Art déco, Eklekticizem v arhitekturi
NaseljeMonserat, Buenos Aires
DržavaArgentina
Koordinati34°36′34″S 58°23′09″W / 34.60944°S 58.38583°W / -34.60944; -58.38583
Začetek gradnje1919
Dokončano1923
Višina100 m
Tehnični podatki
Št. nadstropij22
Projektiranje in gradnja
ArhitektMario Palanti
Glavni izvajalecWayss & Freytag
Spletna stran
http://www.pbarolo.com.ar/

Palača Barolo (špansko Palacio Barolo) je znamenita poslovna stavba na naslovu 1370 Avenida de Mayo, v soseski Montserrat [1], Buenos Aires, Argentina. Bila je več kot desetletje najvišja stavba Buenos Airesa do izgradnje stavbe Kavanagh leta 1936. Njen dvojček Palacio Salvo je stavba, zasnovana in postavljena v eklektičnem slogu, ki jo je zgradil isti arhitekt v Montevideu.

Ta stavba je bila leta 1997 razglašena za nacionalni zgodovinski spomenik.[2] Trenutno je v stavbi več potovalnih agencij, španska šola za tujce, trgovina, ki prodaja oblačila za tango, pisarne in ateljeji arhitektov, računovodij, odvetnikov in oblikovalcev.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Italijanskemu arhitektu Mariu Palantiju je naročil oblikovanje stavbe empresario Luis Barolo, italijanski priseljenec, ki je leta 1890 prispel v Argentino in obogatel s pleteninami. Osnovni dizajn v eklektičnem slogu je bil zasnovan hkrati z modelom Palacio Salvo v Montevideu v Urugvaju.

Palača Barolo je bila zasnovana v skladu s kozmologijo Dantejevo Božansko komedijo, ki je motivirala arhitektovo občudovanje Alighierija. Obstaja 22 nadstropij, razdeljenih na tri 'odseke'. Klet in pritličje predstavljata pekel, nadstropja 1-14 so Vice, 15-22 pa nebesa. Stavba je visoka 100 metrov, en meter za vsako pesem Božanske komedije. Iz svetilnika na vrhu stavbe se lahko vidi vse do Montevidea v Urugvaju. Lastnik je nameraval uporabiti le 3 nadstropja, ostalo pa oddajati.

Po dokončanju leta 1923 je bila najvišja stavba ne samo v mestu, temveč tudi v celotni Južni Ameriki. Najvišja stavba v mestu je ostala do leta 1935, ko je po zaključku stavba Kavanagh dobila ta naziv. Danes so v njej v glavnem odvetniške pisarne, šola v španskem jeziku in trgovina, ki prodaja oblačila Tango.

Opis[uredi | uredi kodo]

Nebotičnik iz jeklene konstrukcije meri 100 metrov in ima 18 nadstropij; vsako nadstropje ima edinstveno zasnovo in okrasje. Če ostanemo pri Božanski komediji (poleg števca za vsako pesem), svetilnik na vrhu stavbe predstavlja devet angelskih zborov. Strukturo zaključuje majhen zvonik z ornamentom, ki prikazuje ozvezdje Južnega križa. Stavba je navedena v zbirki podatkov Emporis.[3]

Temelji stavbe ustrezajo zlatemu rezu. Nebotičnik je bil zgrajen za namestitev Dantejevega pepela; Barolo je verjel »da se je Evropa začela premikati proti propadu« in jih hotel stavbo zgraditi čim dlje od celine.[4]

V preddverju je osrednja dvorana, okrašena z napisi v latinskih verzih in kipi pošasti. Iz osrednje kupole seva v devet obokanih prehodov; ti predstavljajo devet peklenskih krogov, kot je opisano v peklu. Prva tri nadstropja imajo na stenah in tleh geometrijske figure, ki predstavljajo alkimistične simbole za ogenj, barve italijanske zastave in različne prostozidarske simbole. Preddverje ima tudi delujoča starinska dvigala.

Svetilnik na vrhu stavbe skupaj s Palacio Salvo v Montevideu v Urugvaju je bil zasnovan kot dobrodošlica obiskovalcem, ki prihajajo iz Atlantskega oceana v izliv Rio de la Plata, podobno kot Herkulovi stebri. [4] Okrasna konica se poravna z dejanskim ozvezdjem Južnega križa 9. julija, na dan neodvisnosti Argentine.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Zgodovinske slike[uredi | uredi kodo]

Sklici in viri[uredi | uredi kodo]

  1. »Montserrat«. Buenos Aires Ciudad - Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires (v španščini). Pridobljeno 12. aprila 2020.
  2. Decreto 437/97
  3. »Palacio Barolo«. Emporis. Pridobljeno 6. junija 2017.
  4. »Palacio Barolo, A tower devoted to — and modeled after — the Divine Comedy«. Atlas Obscura. Pridobljeno 6. junija 2017.
  • Mimi Bohm, Buenos Aires, Art Nouveau, Ediciones Xavier Verstraeten, Buenos Aires, 2005.
  • Palacio Barolo brochure from a guided tour.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]