Oriflame

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oriflame Holding AG
TipZasebno podjetje
PanogaDirektna prodaja
Ustanovitev1967
Ustanovitelji
Sedež,
Ključni ljudjeMagnus Brännström (CEO)
Alexander af Jochnick (predsednik uprave)
Produkti
Prihodek1,3 milijarde €
Št. zaposlenih6000
Spletna stranoriflame.com

Oriflame Holding AG je družbeno-prodajno kozmetično podjetje, ki se ukvarja z zasnovo, razvojem, proizvodnjo in trženjem izdelkov po vsem svetu, kar vključuje izdelke za nego kože, kozmetiko, dišave, izdelke za osebno nego in nego las, modne dodatke in wellness izdelke. [1]. Oriflame deluje v panogi direktne prodaje in sta ga leta 1967 na Švedskem ustanovila brata Jonas af Jochnick in Robert af Jochnick skupaj z Bengtom Hellstenom. Glavni sedež podjetja Oriflame je v Schaffhausenu v Švici z registriranim sedežem v Stockholmu na Švedskem. Z delnicami Oriflame Holding AG se je trgovalo na Nasdaq Stockholm Exchange, dokler niso bile črtane s seznama 17. julija 2019.

Poslovanje[uredi | uredi kodo]

Podjetje ima približno 6000 zaposlenih, asortiman 1000 izdelkov, promet pa znaša več kot 1,3 milijarde EUR. Oriflame posluje v več kot 60 državah, kjer njegove kozmetične izdelke trži več kot 3 milijone Brand partnerjev.[2] Trženje in prodaja potekata prek spleta, v letu 2019 je bilo 96 % naročil oddanih prek spleta, od tega 55% z mobilnih naprav.[3] Trženje in oddaja naročil potekata tudi prek katalogov, ki izhajajo približno 17-krat letno, pri čemer sta zadnja kataloga 16 in 17 izjemno obširna praznična kataloga. Izdelava katalogov je razdeljena na 5 različnih regij; Afrika, Azija, Srednja in Latinska Amerika, Vzhodna Evropa in Zahodna Evropa, kjer v vsaki regiji izide edinstven tržno prilagojen katalog.

Sodelovanje z visokošolskimi zavodi in univerzami[uredi | uredi kodo]

Podjetje je eden od članov oz. partnerjev v partnerskem programu stockholmske šole za ekonomijo za podjetja, ki finančno prispevajo k univerzi in z njo tesno sodelujejo na področju raziskav in izobraževanja.

Oriflamova fundacija[uredi | uredi kodo]

Oriflame Holding AG podpira nevladne organizacije in različne svetovne dobrodelne organizacije. Sem spada tudi Svetovna fundacija za otroke, ki jo je ustanovila švedska kraljica Silvia skupaj z Oriflamom in fundacijo Af Jochnick.[4] Oriflamova fundacija zagotavlja nepovratna sredstva za projekte, ki so jih izbrale ali začele ekipe na lokalnih trgih.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »Wellness by Oriflame«. Oriflame. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. novembra 2020. Pridobljeno 23. oktobra 2020.
  2. »Oriflame: Inspired by Nature, Powered by Science«. Direct Selling News. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. oktobra 2020. Pridobljeno 18. avgusta 2020.
  3. »Oriflame: Annual report« (PDF). Oriflame. Pridobljeno 17. aprila 2020.
  4. »Af Jochnick Foundation«. Af Jochnick Foundation. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. julija 2020. Pridobljeno 23. oktobra 2020.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]