Oriflame

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Oriflame Holding AG
TipZasebno podjetje
PanogaDirektna prodaja
Ustanovitev1967
Ustanovitelji
Sedež,
Ključni ljudjeMagnus Brännström (CEO)
Alexander af Jochnick (predsednik uprave)
Produkti
Prihodek1,3 milijarde €
Št. zaposlenih6000
Spletna stranoriflame.com

Oriflame Holding AG je družbeno-prodajno kozmetično podjetje, ki se ukvarja z zasnovo, razvojem, proizvodnjo in trženjem izdelkov po vsem svetu, kar vključuje izdelke za nego kože, kozmetiko, dišave, izdelke za osebno nego in nego las, modne dodatke in wellness izdelke. [1]. Oriflame deluje v panogi direktne prodaje in sta ga leta 1967 na Švedskem ustanovila brata Jonas af Jochnick in Robert af Jochnick skupaj z Bengtom Hellstenom. Glavni sedež podjetja Oriflame je v Schaffhausenu v Švici z registriranim sedežem v Stockholmu na Švedskem. Z delnicami Oriflame Holding AG se je trgovalo na Nasdaq Stockholm Exchange, dokler niso bile črtane s seznama 17. julija 2019.

Poslovanje[uredi | uredi kodo]

Podjetje ima približno 6000 zaposlenih, asortiman 1000 izdelkov, promet pa znaša več kot 1,3 milijarde EUR. Oriflame posluje v več kot 60 državah, kjer njegove kozmetične izdelke trži več kot 3 milijone Brand partnerjev.[2] Trženje in prodaja potekata prek spleta, v letu 2019 je bilo 96 % naročil oddanih prek spleta, od tega 55% z mobilnih naprav.[3] Trženje in oddaja naročil potekata tudi prek katalogov, ki izhajajo približno 17-krat letno, pri čemer sta zadnja kataloga 16 in 17 izjemno obširna praznična kataloga. Izdelava katalogov je razdeljena na 5 različnih regij; Afrika, Azija, Srednja in Latinska Amerika, Vzhodna Evropa in Zahodna Evropa, kjer v vsaki regiji izide edinstven tržno prilagojen katalog.

Sodelovanje z visokošolskimi zavodi in univerzami[uredi | uredi kodo]

Podjetje je eden od članov oz. partnerjev v partnerskem programu stockholmske šole za ekonomijo za podjetja, ki finančno prispevajo k univerzi in z njo tesno sodelujejo na področju raziskav in izobraževanja.

Oriflamova fundacija[uredi | uredi kodo]

Oriflame Holding AG podpira nevladne organizacije in različne svetovne dobrodelne organizacije. Sem spada tudi Svetovna fundacija za otroke, ki jo je ustanovila švedska kraljica Silvia skupaj z Oriflamom in fundacijo Af Jochnick.[4] Oriflamova fundacija zagotavlja nepovratna sredstva za projekte, ki so jih izbrale ali začele ekipe na lokalnih trgih.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "Wellness by Oriflame". Oriflame.
  2. "Oriflame: Inspired by Nature, Powered by Science". Direct Selling News. Pridobljeno dne August 18, 2020.
  3. "Oriflame: Annual report" (PDF). Oriflame. Pridobljeno dne April 17, 2020.
  4. "Af Jochnick Foundation". Af Jochnick Foundation.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]