Pojdi na vsebino

Operacija Nevihta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Operacija Nevihta (hrvaško Operacija Oluja) je bila vojaška operacija, ki sta jo izvedli hrvaška vojska in policija. Operacija je trajala od 4. do 7. avgusta 1995. Z uničenjem samooklicane Srbske republike Krajine sta prevzeli nadzor nad večjim delom Hrvaške in praktično zaključili hrvaško osamosvojitveno vojno.

Območje (rdeče) Srbske republike Krajine, v akciji je bilo osvobojeno vse razen slavonskega dela.

Predhodnica je bila uspešno izvedena operacija Blisk.

Hrvaška:

Srbska republika Krajina:

  • 27.000 vojakov
  • 200 tankov
  • 250 topov

Potek

[uredi | uredi kodo]

Akcija se je pričela 4. avgusta ob 5.uri z raketno-topovskimi obstreljevanji, katerim so sledili napadi pehote. Uro pred napadom so radarje Srbske Krajine onesposobila vojaška letala ZDA.[1] Knin je padel že 5. avgusta popoldan. Hrvaška vojska se je 6. avgusta združila z Armado BiH na reki Korani ob Bihaću. 7. avgusta se je na Kordunu predal poveljnik 21. korpusa Vojske Srbske Krajine. 8. avgusta so se operacije zaključile pri Dvoru na Uni na meji z Bosno. Na hrvaški strani je padlo 174 ljudi na srbski pa 575 vojakov. Do popolne kontrole nad hrvaškim ozemljem je manjkalo še Podonavje.

Hrvaška vojska je ob osvajanjih posamezno ali množično morila srbske civiliste ter požigala in plenila srbske vasi in mesta. Večina srbskih civilistov je bila pregnana na srbska ozemlja v Bosni, od koder so pobegnili večinoma v Srbijo. Po podatkih OZN-a jih je bilo pregnanih 150.000. Drugi viri trdijo, da jih je bilo med 200.000 in 250.000.

Hrvaški zločini nad preostalimi Srbi in njihovim imetjem so se dogajali tudi po zaključku operacije. Nekatere izmed njih je hrvaško pravosodje pozneje sankcioniralo, nekateri pa še čakajo na pravico na Hrvaškem ali pred haaškim sodiščem.

5. avgust je bil kasneje proglašen za hrvaški državni praznik dan zmage in domovinske hvaležnosti (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti).

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]
  1. »Napad počeo na Blagu Mariju: Pogledajte HRONOLOGIJU etničkog čišćenja Srba u zločinačkoj akciji 'Oluja'«. Vesti.rs. Pridobljeno 5. avgusta 2019.