Operacija Leteča preproga

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jemenski Judje na letalu

Operacija Leteča preproga (angleško Operation Magic Carpet, znana tudi pod imenom Operacija na krilih orlov, angleško: Operation On Wings of Eagles) je naziv za v tajnosti vodeno selitveno akcijo jemenskih Judov iz Jemna v Izrael.

Operacija je potekala med junijem 1949 in septembrom 1950, v okviru te pa je bilo z letališča jemenskega mesta Aden s pomočjo britanskih in ameriških letal opravljenih okoli 380 letov v Izrael.

Ozadje operacije[uredi | uredi kodo]

Leta 1947 je Organizacija združenih narodov ustanovila neodvisno državo Izrael, kar je v Jemnu sprožilo oster odziv javnosti. Muslimanski skrajneži so v Adnu ubili 82 Judov in uničili več stanovanjskih prostorov judovskih družin. V začetku leta 1948 so lokalne oblasti krivdo za umor dveh muslimanskih jemenskih deklet obtožile judovsko skupnost. Slednja je postala ekonomsko in socialno izolirana, judovske trgovine in podjetja so bila uničena.

Operacija[uredi | uredi kodo]

Jemenski Judje pred vkrcanjem

Zaradi povečanega varnostnega tveganja v odnosu med judovsko populacijo Jemna in muslimani, je večina jemenskih Judov državo skrivaj zapustila med letoma 1949 in 1950, v okviru trajanja selitvene akcije. Ta je javnosti ostala skrita še več mesecev po končani selitvi. Nekaj premožnejših družin in ostarelih prebivalcev skupnosti je v Jemnu ostalo, ti danes tvorijo skupino 300 do 400 članov. V okviru operacije je bilo skupno preseljenih 49.000 oseb: 47.000 jemenskih Judov, 1.500 Judov iz mesta Aden ter po 500 džibutskih in eritrejskih Judov.

Večina imigrantov je prvič uzrla letalo, zaradi nezaupljivosti so številni sprva zavrnili vkrcanja na krov. S prihodom v Izrael je bila prekinjena tradicija preprostega kmečkega življenja večine in prilagoditev na moderni način življenja.

Ime operacije izhaja iz dveh biblijskih stavkov:

  • 2. Mojzesova knjiga 19:4 - »Sami ste videli, kaj sem storil Egipčanom in kako sem vas nosil na orljih perutih in vas pripeljal k sebi."
  • Knjiga Izaijaha 40:31 - »Krepost tistih, ki verujejo v Gospoda, bo povrnjena. Poleteli bodo na krilih kot so orlova, potovali bodo in ne bili utrujeni, hodili bodo in ne bili izčrpani«.

Viri[uredi | uredi kodo]