Olympique Lyonnais

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Olympique Lyonnais ali preprosto Lyon je francoski nogometni klub iz mesta Lyon. Ustanovljen je bil leta 1899 pod imenom Lyon Olympique Universitaire, a mnogi navijači in športni zgodovinarji trdijo, da je bil ustanovljen leta 1950. Klub trenutno igra v 1. francoski ligi.

Najboljše obdobje Lyona se je začelo leta 2002, ko je prvič postal francoski prvak. Zatem pa je bil prvak še šestkrat zapored. Osvojil pa je tudi 4 francoske pokale in 2 naslova prvaka 2. francoske lige. V sezoni 2009/10 je v Ligi prvakov prišel do polfinala, kjer pa ga je s skupnim rezultatom 0-4 porazil FC Bayern München.

Lyon je tudi eden od ustanoviteljev evropske nogometne zveze, hkrati pa je bil tudi član organizacije G-14, ki je obstajala med letoma 2000 in 2008.

Lyonov domači stadion je Parc Olympique Lyonnais, ki sprejme 59.186 gledalcev. Barva dresov je bela z modrimi in rdečimi vzorci. Vzdevek Lyonovih nogometašev je Les Gones (otroci).

Lyon pa je tudi eden bolj popularnih nogometnih klubov v Franciji. Raziskava iz leta 2009 je pokazala, da je 11% prebivalstva podpornikov Lyona. Enak delež pa predstavljajo tudi podporniki Paris Saint-Germaina. Več podpornikov ima le Marseille.

Rivalstvo[uredi | uredi kodo]

Lyonov rival je Saint-Étienne. Dvoboj med tema dvema kluboma je znan kot Derby Rhône-Alpes, ali preprosto Le Derby

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]