Občina Berca, Buzău

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Berca
občina
Občina Berca, Buzău is located in Romunija
Berca
Berca
Lokacija Bacău v Romuniji
Koordinati: 45°17′N 26°41′E / 45.283°N 26.683°E / 45.283; 26.683
Država Zastava Romunije Romunija
okrožje Buzău
Upravljanje
 • župan Marcu Valeriu
Prebivalstvo (2002)
 • Skupno 9.602
Časovni pas EET (UTC+2)
 • Poletje (DST) EEST (UTC+3)

Berca je občina, ki leži v hribovitem okrožju Buzău, v Romuniji, v dolini reke Buzău. Kot nova administrativna enota je nastala leta 1968. Pred tem so obstaja naselja v različnih oblikah in z različnimi imeni. To je lokacija za pridobivanje olja in zemeljskega plina.

Občino sestavlja petnajst vasi: Băceni, Berca, Cojanu, Joseni, Mânăstirea Rătești, Pâcelele, Pleșcoi, Pleșești, Rătești, Sătuc, Tâțrligue, Valea Nucului in Viforâta

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Blatni vulkani

Blatni vulkani[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Blatni vulkani v Berci.

Geološki in botanični rezervat Blatni vulkani Berca leži v hribih, ki obkrožajo občino, v bližini vasi Pâcelele. Blatni vulkani, redek geološki pojav, se pojavljajo tam, ko blato in plin prihajata iz globine 3 km skozi strukture, ki spominjajo na realne miniaturne vulkane.

Cerkev samostana Rătești

Samostan Rătești[uredi | uredi kodo]

Samostan Rătești je srednjeveški samostan, potrjen z dokumenti v 17. stoletju. Je vzhodni pravoslavni samostan nun in gostitelj muzeja, ki razstavlja verske knjige in predmete.

Samostan je postavila bojarjeva družina Dragomir. Najstarejši znani dokument, ki se nanaša nanjo, je donatorsko dejanje iz 6. maja 1634. Takrat je bil to samostan menihov. Zaradi pomanjkanja menihov je bil samostan leta 1752 opuščen, leta 1760 pa je bil oživljen kot skupnost nun. Od leta 2006 živi v njem okoli 75 nun.

Samostanska cerkev je bila zgrajena v mešanem neoklasicističnem in lokalnem cerkvenem slogu. Poslikala sta jo med letoma 1843-1844 Nicolae Teodorescu in njegov nečak Gheorghe Tattarescu.

Zvonik, ki ga je leta 1854 postavil Dionisie Romano, je bil leta 1894 ponovno oblikovan in znižan na višino 18 metrov, ko je bil po potresu poškodovan.

Kompleks vključuje muzej, blizu vodnega izvira (ki izvira iz leta 1911). Muzej je bil odprt leta 1975 v dvorani, ki jo je leta 1859 poslikal menih iz bližnjega samostana Ciolanu. Hrani večjezično Biblijo, natisnjeno leta 1629 v grščini, latinščini in hebrejščini. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi fragment Bukureštanske biblije iz leta 1688, prvo izdajo, prevedeno v romunščino, skupaj s ponatisom iz leta 1988.

Drugi predmeti, ki so razstavljeni, so številne ikone, naslikane na les ali steklo, ter vezenje z zlatom in srebrom.

Demografija[uredi | uredi kodo]

Romunski popis iz leta 2002 je poročal o 9602 prebivalcih občine Berca, zato je med največjimi občinami v okrožju. 99% prebivalcev je etničnih Romunov.

Pleșcoi[uredi | uredi kodo]

Klobasa Pleșcoi s kruhom in gorčico

Vas Pleșcoi slovi po tradiciji predelave mesa. Klobase Pleșcoi so prekajene ovčje klobase s papriko in česnom[1]. Ime klobase Pleșcoi je zaščitena označba porekla v Evropski uniji.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ L.A. (21 September 2007). "Eva din cârnați de Pleșcoi, la Muzeul Țăranului Român" (romunščina). Hotnews.ro. Pridobljeno dne 16 December 2008. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]