Nuna

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nune
Nune na različnih koncih sveta

Nuna je članica verske skupnosti žensk, ki običajno živi pod zaobljubami revščine, čednosti in poslušnosti v ograjenem samostanu.[1] Skupnosti redovnic obstajajo v številnih verskih tradicijah, vključno z budizmom, krščanstvom, džainizmom in taoizmom.

V budistični tradiciji so ženski samostani znani kot Bhikkhuni in v primerjavi z moškimi (bhikkhu) sprejmejo več dodatnih zaobljub. Nune so najpogostejše v mahajanskem budizmu, vendar so v zadnjem času bolj razširjene v drugih tradicijah.

V krščanstvu najdemo religiozne ženske, imenovane nune ali verske sestre, med drugim v katoliški, vzhodno pravoslavni, anglikanski in luteranski tradiciji. Čeprav se izrazi pogosto uporabljajo medsebojno zamenljivo, se redovnice v preteklosti slovesno zaobljubijo in živijo molitveno in kontemplacijsko življenje v samostanu ali konventu, medtem ko sestre opravljajo preproste zaobljube[2] in živijo aktivno poklicno molitev in dobrodelna dela na področjih, kot je izobraževanje in zdravstvo. Primeri so samostanski red svete Klare, ustanovljen leta 1212 v frančiškanski tradiciji, ali Misijonarji ljubezni, ki jih je leta 1950 ustanovila mati Terezija za skrb za ljudi, ki živijo v hudi revščini.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. FRAN članica samostanskega, verskega reda
  2. »Sister«. Merriam-Webster. pripadnica ženskega verskega reda (kot redovnica ali diakonica); še posebej: ena iz rimskokatoliške občine pod preprostimi zaobljubami

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]